Ministerul Muncii și Ateliere Fără Frontiere discută extinderea integrării pe piața muncii pentru persoanele vulnerabile

Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF), organizație non-profit dedicată sprijinirii persoanelor vulnerabile în reintegrarea lor pe piața muncii, anunță că a purtat discuții cu Ministerul Muncii pentru extinderea integrării pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. Discuțiile au avut loc în cadrul unei vizite efectuate de Romi Mihăescu, Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Secretar de Stat și de o delagație condusă de  Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Potrivit Asociației, 2 milioane de persoane apte de muncă sunt excluse de pe piața muncii din România, în timp ce anual sunt importate aproximativ 100.000 de persoane din străinătate. Principala temă a întâlnirii a fost metodologia utilizată de Asociația Ateliere Fără Frontiere și alți actori din economia socială pentru integrarea acestor persoane.

În acest context, Asociația a prezentat rezultatele proiectului „Incluziunea are Voce. Capacitarea Grupurilor Vulnerabile pentru Incluziune și Inovație Socială“, derulat de AFF în parteneriat cu RISE România și Fretex Pluss AS din Norvegia, proiect finanțat în valoare de 249.749,00 Euro prin programul Active Citizens Fund – România.

Proiectul a sprijinit peste 450 de persoane din grupuri vulnerabile în depășirea problemelor sociale și accesarea serviciilor disponibile la furnizorii de stat sau privați, inclusiv locuințe, asistență socială, asistență juridică, educație și îngrijire medicală. Prin participarea la informare și formare, peste 250 de zile, persoanele vulnerabile au avut facilitat accesul la promovarea drepturilor fundamentale și la posibilități de angajare. Peste 50 de persoane vulnerabile au fost integrate pe piața muncii prin programele de reintegrare ale AFF, în timp ce 150 de persoane au beneficiat de servicii de consiliere pentru piața muncii, iar 30 de persoane au urmat cursuri de formare.

Conform AFF, în timpul vizitei, reprezentanții Ministerului Muncii au avut ocazia să vadă activitatea desfășurată în atelierele Asociației, precum educlick, specializată în colectarea și recondiționarea deșeurilor electrice și electronice, și remesh, care transformă bannere publicitare în cadouri și obiecte promoționale.

De asemenea, participanții au discutat soluții pentru dezvoltarea economiei sociale în România, incluzând alinierea definiției lucrătorilor defavorizați la recomandările europene și alocarea fondurilor europene către operatorii economiei sociale.

Este momentul ca România să aibă o strategie a economiei sociale de inserție

Damien Thiery, Directorul General AFF, a subliniat necesitatea unei strategii naționale pentru economia socială, în concordanță cu planurile europene, pentru a reduce gradul de inactivitate și sărăcie: “Dezbaterile noastre au fost extrem de productive, echipa delegată de către doamna ministră fiind foarte deschisă să susțină dezvoltarea economiei sociale, un ax esențial pentru o societate mai incluzivă. Activitățile principale ale AFF sunt crearea de locuri de muncă pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile (dependență, violență, lipsă de adăpost, romi, etc) și furnizarea de servicii care constau în consiliere pentru locuri de muncă, acces la educație, sprijin pentru rezolvarea problemelor sociale, formarea abilităților unui loc de muncă, mediere pe piața muncii. Credem că este momentul ca România să aibă o strategie a economiei sociale de inserție în concordanță cu Planul european de economie socială cu obiectiv strategic de reducere a persoanelor inactive și a gradului de sărăcie“.



Urmărește-ne și pe Google NEWS