Noi acuzații pentru fostul șef Nissan, Carlos Ghosn

Ex-președintele Nissan, Carlos Ghosn, a fost acuzat din nou de procurorii din Japonia, de data aceasta pentru abuz de încredere în formă agravată, a anunțat luni BBC. Este cea de-a patra acuzație împotriva acestuia și are legătură cu dosarul inițial în care Ghosn este învinuit de utilizare necorespunzătoare a fondurilor companiei.

În vârstă de 65 de ani, Carlos Ghosn se află în prezent în detenție la Tokyo, iar avocații săi au solicitat eliberarea pe cauțiune. Ghosn, care neagă orice abatere, a afirmat că acuzațiile sunt rezultatul unui complot împotriva sa. El a fost arestat pentru prima dată în noiembrie și a petrecut până acum 108 zile în arest. Eliberat pe cauțiune și în așteptarea unui proces, fostul șef Nissan a fost arestat din nou în Tokyo pe 4 aprilie.

Procurorii îl acuză pe Carlos Ghosn că a efectuat o plată în valoare de mai multe milioane de dolari unui distribuitor Nissan din Oman, iar o parte din această sumă, mai exact 5 milioane de dolari, a fost vărsată într-un cont controlat de Ghosn. Compania pe care a condus-o a depus la rândul ei plângere penală împotriva acestuia, acuzându-l că a direcționat banii companiei în interes personal.

Carlos Ghosn a fost acuzat inițial de subraportarea pachetului său salarial cu 44 milioane de dolari timp de cinci ani. Ghosn este unul dintre cei mai puternici executivi din industria auto, fiind responsabil pentru aducerea pe profit a companiei Reanult la finalul anilor ’90. În aceeași perioadă, el a înregistrat un nou succes prin evitarea falimentului companiei Nissan, datorată unui plan agresiv de restructurare și tăiere de costuri.