Piața muncii din România are un deficit de 25,000 de specialiști în data science – doar în 2022

Aproape tot ce ne înconjoară produce date. De la activitățile pe care le întreprindem pe platformele sociale, de divertisment, la mașinile pe care le conducem, electrocasnice, chiar și pantofii sport. De fapt, unele statistici spun că fiecare persoană din lume a generat în medie 1.7MB de date/secundă în 2020, iar volumul total de date la finalul lui 2020 a atins 44 zettabytes.

În acest nou context digital, una dintre cele mai căutate specializări pe piața muncii este cea de data scientist – specialistul care combină expertiza în domeniu cu abilitățile de programare, statistică și analiză pentru a extrage informații relevante din cantitățile enorme de date pe care organizațiile le gestionează.

Desigur, România nu face excepție. Conform datelor SAS, furnizor de soluții analytics, piața muncii din România înregistreaza un deficit de cca. 25,000 de roluri în domeniu, doar în 2022. În încercarea de a rezolva acest decalaj, SAS a lansat o serie de programe în parteneriat cu universități locale, prin care studenții pot dobândi abilitățile și cunoștințele necesare în mediul de business actual.

Cel mai recent este programul postuniversitar de formare continuă lansat în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București – . Acesta se adresează profesioniștilor din zona de IT și management care doresc să se specializeze într-un termen mai scurt în business analytics și data analytics pentru a implementa activități specifice de exploatare a datelor în scopul creșterii eficienței în cadrul unei companii. Conform reprezentanților, participanții vor asimila competențe specifice pentru realizarea activităților de colectare, prelucrare și interpretare a datelor, care presupun atât îmbunătățirea competențelor deja existente, cât și dobândirea de noi aptitudini și competențe în domeniul propus.

Programul este organizat pe trei niveluri de studiu, care vor asigura: acumularea de cunoștințe, aptitudini și deprinderi de inițiere în domeniu, înțelegerea conceptelor de bază, dezvoltarea abilităților de analiză și vizualizare a datelor din diverse surse, înțelegerea metodelor de predicție și modelare a datelor, precum și abordarea informațiilor ascunse în datele nestructurate. Conținutul cursurilor este structurat ținând cont de cerințe din lumea reală, privind pregătirea de profesioniști înalt specializați, capabili să preia conducerea proiectelor complexe de analiză de date, din perspectivă managerială.

Inițiativa lansării acestui program este parte din obiectivul SAS de a contribui la dezvoltarea unei forțe de muncă înalt calificată în România, respectiv atingerea numărului de 5.000 de specialiști în analiza avansată de date până în 2025.



Urmărește-ne și pe Google NEWS