Pot aplicațiile de dating să contribuie la eradicarea bolilor genetice?

Print Friendly, PDF & Email

Cum ar fi, ca atunci când îți faci un cont nou pe o aplicație de dating, în afară de informații precum nume, vârstă, hobby-uri, să-ți înregistrezi și genomul? Genomul este informația genetică scrisă în ADN-ul fiecăruia dintre noi. O astfel de aplicație ți-ar putea sugera parteneri ale căror profile genetice sunt compatibile cu al tău. Acest lucru este important atunci când te gândești să-ți întemeiezi o familie și v-ar scuti, pe tine și pe partenerul tău, de surprize neplăcute la screening-urile genetice pe care multe cupluri le fac înainte de a se decide dacă vor avea copii.

Aplicația este gândită de George Church, un genetician de renume, profesor la Harvard Medical School, care crede că poate astfel rezolva răspândirea multor boli genetice cum ar fi sindromul Down, Edwards, fibroza cistică sau anemia falciformă. Aceste boli sunt rezultatul unor mutații în anumite secvențe ADN, iar o descifrare (secvențiere) a genomului ar putea identifica dacă persoana respectivă este purtătoarea bolii.

George Church

Fiecare individ are două copii ale fiecărei gene, deoarece primim ADN de la ambii părinți. Aceste boli se numesc mutații recesive și este nevoie ca mutația să apară pe ambele copii ale ADN-ului pentru ca individul să prezinte simptomele bolii. Adică, ambii părinți să fie purtători. Chiar dacă purtătorul nu prezintă simptome, el poate transmite mutația copiilor.

Este posbil să nu știi că ești purtător al unei boli genetice, din acest motiv o aplicație care îți știe genomul nu ți-ar recomanda un partener care este la rândul său purtător al aceleiași boli. Șansele ca un copil să dezvolte o mutație genetică ar scădea semnificativ.

Pentru cuplurile căsătorite, sau cele aflate într-o relație, care decid să procreeze, este extrem de greu de suportat ideea de a avea un copil cu malformații. Însă, pentru persoanele care nu s-au cunoscut încă, va fi mai ușor: aplicația nu-ți va spune când algoritmul decide să-ți ascundă un potențial partener, deci nu vei ști ce ai pierdut.

CITEȘTE ȘI Insultele ne rănesc chiar dacă vin de la roboți

O versiune a acestei aplicații de dating este deja în practică în comunitatea de evrei ortodocși din Brooklyn, New York. Boala Tay-Sachs este destul de comună în comunitățile de evrei Ashkenazi, iar copiii care se nasc cu această boală nu trăiesc mai mult de 5 ani. Rabinul Yosef Eckstein, al cărui copil s-a născut cu Tay-Sachs, a găsit o modalitate prin care să reducă șansele de răspândire a bolii.

Elevii de liceu din această comunitate trec printr-un test genetic, fiecare primește câte un număr și nu li se spune dacă este purtător sau nu. Rezultatele sunt apoi transmise unui grup restrâns format din lideri ai comunității și medici geneticieni. Când un cuplu dorește să se logodească, datele lor sunt verificate. Dacă doar unul este purtător, sau niciunul, li se confirmă că relația este sănătoasă, însă dacă ambii poartă genele bolii Tay-Sachs, cuplul este consiliat de specialiști pentru a lua cea mai bună decizie. Mii de cupluri din comunitatea Ashkenazi trec prin acest proces în fiecare an și peste 4.500 au decis să nu se căsătorească datorită acestui proces. Ca rezultat, numărul copiilor cu Tay-Sachs a scăzut semnificativ în comunitate.

Ce ar putea merge prost?

Păi, în primul rând, există riscul ca informațiile tale genetice să ajungă pe mâna cui nu trebuie. Confidențialitatea datelor este deja o problemă într-o lume conectată. În afară de email, număr de telefon, adresă, datele cardului bancar, utilizatorii ar trebui să mai treacă pe lista informațiilor confidențiale și codul genetic. Breșele de securitate nu sunt chiar atât de rare precum ai crede. Până și Facebook a fost victima unui atac cibernetic anul trecut.

Apoi, dacă tot îți poți alege partenerii în funcție de statutul de purtător al unor boli genetice, de ce nu ai putea bifa în aplicație caracteristici precum genele care determină înălțimea sau culoarea ochilor ori nivelul IQ? Care ar fi șansele să găsești partenerul perfect pentru procrearea copilului perfect? Și cât de mult ai aștepta să-l găsești?

photos: engineerbabu.com, discovermagazine.com



Urmărește-ne și pe Google NEWS