Poți salva chiar TU planeta! Îți trebuie doar o conexiune la Internet
Americanii de la SAS au lansat împreună cu IIASA (Institutul Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate) o aplicație online crowdsource unde oricine poate ajuta la identificarea zonelor din pădurile tropicale în care au loc defrișări.
Scopul este de a antrena modele de Inteligență Artificială să facă diferența între imagini cu terenuri neatinse și zone care ar putea fi afectate de dezvoltarea umană. Aplicația are la bază tehnologiile SAS de computer vision și Inteligență Artificială, dar și platformele institutului de cercetare științifică în domeniul mediului înconjurător.
VEZI ȘI De ce ne rănesc insultele, chiar dacă știm că vin de la roboți
Atunci când oamenii marchează regiuni în care au identificat semne ale intervenției umane asupra mediului, aceștia ajută modelele AI să devină mai inteligente. De exemplu, este ușor pentru un om să distingă între un drum (care semnalează intervenție umană) și un râu, dar un model AI nu va cunoaște diferența până când nu va obține o pregătire suficientă prin învățarea din observațiile umane.
IIASA este un institut de cercetare independent, cunoscut pentru expertiza sa în analiza sistemelor și furnizarea de soluții și informații valoroase pentru rezolvarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă umanitatea. Institutul pune un accent deosebit pe tăierile de păduri și aplicabilitatea Inteligenței Artificiale în înțelegerea tuturor ecosistemelor planetei. În prezent, acestea trec prin transformări rapide, depășind nivelul de înțelegere a cercetătorilor, ceea ce face din ce în ce mai dificil pentru oameni să intervină eficient și în timp util pentru salvarea mediului înconjurător.
Întrucât analizarea imaginilor este un prim pas important pentru evaluarea și proiecția exactă a defrișărilor, le cerem oamenilor să vadă ce tehnologia nu poate vedea, examinând și raportând imagini cu incursiuni graduale în teritoriul forestier din toată lumea. Prin utilizarea metodei de crowdsourcing, reușim să îmbunătățim algoritmii de Inteligență Artificială, accelerând un proces care ar fi durat ani de zile, contribuind astfel la adoptarea mai rapidă a măsurilor legislative necesare pentru protejarea pădurilor – Albert van Jaarsveld, CEO IIASA
SAS își dorește să extindă această platformă la alte probleme de mediu, în cadrul cărora modelul de crowdsourcing poate servi binelui comun.
CITEȘTE ȘI Pentru ce pot americanii cere despăgubiri din partea Facebook
Urmărește-ne și pe Google NEWS
One Reply to “Poți salva chiar TU planeta! Îți trebuie doar o conexiune la Internet”
Comments are closed.