PREMIERĂ: Investiție de 150.000 euro pentru un serviciu românesc de calcul de înaltă performanţă în cloud

Print Friendly, PDF & Email

PRO SYS, una dintre cele mai vechi firme de IT din România, anunță lansarea primei de High-Performance Computing-as-a-service (HPCaaS) de pe piața locală, în urma unei investiții de 150.000 euro.

Este prima ofertă de acest tip din România, iar preţurile pe care le practicăm sunt cu 50% mai mici faţă de furnizorii de pe piaţa externă. Mai mult, nu contorizăm şi nu taxăm traficul către cluster, iar latenţa este redusă. Am investit peste 150.000 de euro pentru lansarea acestui serviciu, iar evaluările arată o amortizare după circa 4 ani – Petrică Bărbieru, Director General PRO SYS

CITEȘTE ȘI: 4 metode prin care companiile pot accesa 15 trilioane USD – valoarea creată anual de Inteligența Artificială

High performance computing (HPC) reprezintă capabilitatea unor mașini de calcul de a procesa date și efectua calcule complexe la viteze extrem de mari. Spre exemplu, un laptop obișnuit cu un procesor de 3 GHz poate efectua 3 miliarde de calcule pe secundă – o soluție HPC poate efectua mii de miliarde în aceeași secundă.

Soluțiile HPCaaS permit companiilor și instituțiilor publice să acceseze temporar o infrastructură de calcul super performantă, disponibilă în cloud, pentru a procesa calcule complexe cum sunt cele asociate soluțiilor de inteligență artificială, analiza unor volume imense de date, editarea imaginilor de înaltă rezoluție, efectelor speciale în filme, automatizarea diverselor operațiuni, simulări 3D, testări în mediul virtual etc.

Avantajul major al unei astfel de soluții este că firmele nu sunt nevoite să investească bugete mari într-o astfel de infrastructură și resurse proprii, putând plăti doar consumul asociat proiectului rulat în platforma HPCaaS. Conform specialiștilor, piața globală de servicii HPCaaS va depăși 17 miliarde de dolari în 2026.

În ultimii 5 ani am livrat pe piaţa locală 10 sisteme cluster HPC, însă am remarcat că numeroşi clienţi fie nu au bugetul necesar pentru o astfel de investiţie, fie au nevoie doar temporar de putere mare de procesare.  Pentru aceste companii am dezvoltat oferta de HPC-as-a-Service, care, în esenţă, este un cluster HPC pe care îl  gestionăm complet, iar clienţii îl accesează doar când au nevoie şi plătesc doar resursele consumate –

Petrică Bărbieru

Conform reprezentanților PRO SYS, clusterul care stă la baza serviciului are o putere de procesare de 8.5 TFlops şi utilizează ultima serie de procesoare de la AMD (Milan), împreună cu tehnologia de interconectare Infiniband. Compania menționează că oferă noua soluţie „la cheie”, ceea ce înseamnă configurarea sistemului, instalarea licenţelor și securizarea accesului, fiind eligibilă şi  în cadrul proiectelor cu finanţare europeană.  

 

 Urmărește-ne și pe Google NEWS