RAPORT Eurostat: Mit și Realitate despre orele lungi de muncă în România

Graficul de mai sus arată care este procentul de angajați între 20 – 64 de ani care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.

Eurostat: Procentul de angajați cu Programe Lungi de Muncă în UE în 2023

Conform datelor furnizate de Eurostat pentru anul 2023, un procent semnificativ de angajați din Uniunea Europeană au programe lungi de muncă, petrecând peste 48 de ore pe săptămână la serviciu (nu sunt incluse orele suplimentare). Potrivit raportului, 7,1% dintre lucrători (media UE) au fost afectați de această realitate, cunoscută sub denumirea de “ore lungi de muncă”.

Orele lungi de muncă” se referă la acei lucrători care, în mod obișnuit, petrec 49 de ore sau mai mult pe săptămână la locul de muncă. Analiza Eurostat arată că Grecia a înregistrat cel mai mare procent de lucrători cu programe lungi din UE (11,6%), urmată de Cipru (10,4%) și Franța (10,1%). În contrast, state precum Bulgaria (0,4%), Lituania și Letonia (1,1% fiecare) au înregistrat cele mai scăzute rate.

Un aspect interesant evidențiat de raport a fost diferența semnificativă în ceea ce privește lucrătorii pe cont propriu și angajații. Astfel, un procent mai mare dintre lucrătorii pe cont propriu (29,3%) au fost implicați în programe lungi de muncă în comparație cu angajații (3,6%).

De asemenea, analiza a relevat că orele lungi de muncă au fost mai frecvente în rândul lucrătorilor din domenii precum agricultura, silvicultura și pescuitul (27,5% din totalul lucrătorilor calificați în aceste sectoare) și manageri (21,9%). Celelalte grupuri ocupaționale, conform clasificării internaționale standard a ocupațiilor (ISCO), au avut rate mai scăzute, de până la 7,3%.

TE-AR PUTEA INTERESA: Peste 40% dintre angajații români nu sunt mulțumiți cu jobul lor

Situația din România

În ceea ce privește situația din România, procentul de lucrători cu programe lungi de muncă în intervalul de vârstă 20-64 de ani, care lucrează 49 de ore sau mai mult pe săptămână, este de 1,8%, conform datelor Eurostat pentru anul 2023. Această cifră este în scădere față de procentul înregistrat în 2015, care era de 2,7%, situându-se mult sub media europeană.

Legal, săptămâna de muncă în România este de 40 de ore, iar în total poate ajunge la 48 de ore cu orele suplimentare. Cu toate acestea, munca suplimentară ar trebui să fie o excepție, nu o regulă. Potrivit legislației, durata timpului de lucru, inclusiv orele suplimentare, poate depăși 48 de ore pe săptămână doar în anumite circumstanțe specifice.

Cu toate că angajatorii sunt restricționați de lege în ceea ce privește impunerea unor programe lungi de muncă, practica demonstrează că orele suplimentare sunt frecvent impuse. Există sectoare în care programul săptămânal peste 48 de ore este o realitate bine cunoscută și acceptată, atât de angajați, cât și de autorități.

În unele cazuri, lucrătorii optează ei înșiși pentru ore suplimentare, văzându-le ca o modalitate de a-și spori veniturile. Cu toate acestea, această practică poate avea consecințe negative asupra sănătății și echilibrului personal-profesional al indivizilor.

În concluzie, datele Eurostat arată că orele lungi de muncă rămân o problemă în Uniunea Europeană, cu implicații variate în funcție de sectorul și țara în care lucrătorii își desfășoară activitatea. Este esențial ca atât autoritățile, cât și angajatorii și lucrătorii să colaboreze pentru a găsi soluții care să asigure un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală.



Urmărește-ne și pe Google NEWS