Raport: România urcă patru locuri și ajunge pe 55 în topul celor mai globalizate țări

Globalizarea a atins un nivel record în 2022 și a rămas aproape de acest nivel în 2023, în ciuda unei serii de șocuri severe în ultimul deceniu, potrivit unui raport recent. Creșterea comerțului a jucat un rol crucial în stimularea conectivității globale. Ponderea producției globale tranzacționate internațional a revenit la un nivel record în 2022. După o încetinire în 2023, se estimează că creșterea comerțului se va accelera în 2024. 

Raportul DHL Global Connectedness 2024 urmărește modul în care fluxurile de comerț, capital, informații și persoane circulă în întreaga lume și măsoară globalizarea a 181 de țări și teritorii.

România a urcat patru locuri, ajungând pe 55 în topul celor mai globalizate țări din lume. Primul loc este ocupat de Singapore, urmată de Olanda și Irlanda. 143 de țări au devenit mai conectate la nivel global, în timp ce doar 38 au înregistrat o scădere a nivelului lor de conectivitate. Dovezi suplimentare arată că Europa este cea mai conectată regiune la nivel global, urmată de America de Nord și Orientul Mijlociu și Africa de Nord.  

Legăturile dintre SUA și China scad, iar Rusia înregistrează o scădere fără precedent în conectivitatea globală, dar nu există o diviziune mai largă a economiei mondiale între blocurile rivale

Raportul DHL arată, de asemenea, că legăturile dintre SUA și China continuă să scadă, cu cotele de fluxuri ale ambelor țări care implică fiecare scăzând cu aproximativ o pătrime din 2016. Cu toate acestea, ambele țări rămân semnificativ conectate, demonstrând fluxuri mai mari decât aproape orice altă pereche de țări. Rusia și Europa s-au decuplat, determinând Rusia să înregistreze o scădere fără precedent în conectivitate, de mai mult de două ori mai mare decât orice declin anterior înregistrat printre cele mai mari 20 de economii ale lumii. În același timp, analiza datelor demonstrează că nu există o diviziune mai largă a economiei mondiale între blocurile geopolitice rivale. 

În plus, raportul arată că predicțiile unei schimbări globale de la globalizare la regionalizare nu sunt – cel puțin încă . De fapt, majoritatea fluxurilor internaționale au loc pe distanțe stabile sau chiar mai lungi, cu o pondere în scădere care are loc în interiorul principalelor regiuni geografice. În ceea ce privește comerțul, doar America de Nord arată o schimbare clară către modele de comerț mai regionalizate.

 “Deglobalizarea este încă doar un risc, nu o realitate actuală”, spune Steven Altman, cercetător senior și director al Inițiativei DHL privind Globalizarea la Centrul pentru Viitorul Managementului de la Stern School of Business, NYU. “Amenințările geopolitice și schimbările de politică publică au determinat mulți să prevadă o fragmentare a economiei mondiale pe baza liniilor geografice sau geopolitice, sau chiar o retragere de la afacerile internaționale la cele interne. Dar cele mai recente date arată în continuare că fluxurile internaționale cresc și foarte puține țări își întrerup legăturile cu partenerii lor tradiționali. Este important să recunoaștem reziliența fluxurilor globale, pentru că o concentrare disproporționată asupra amenințărilor la adresa globalizării ar putea face din deglobalizare o profeție auto-împlinită.”



Urmărește-ne și pe Google NEWS