RECORD: România are peste 1 Milion de metri pătrați în spații de birouri. Iași, cel mai dinamic oraș în 2023
Piața spațiilor de birouri din principalele orașe regionale ale României a atins un nou prag, depășind 1 milion de metri pătrați, conform celor mai recente date furnizate de Cushman & Wakefield Echinox. În 2023, dezvoltatorii au adăugat 83.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, ridicând stocul total la aproximativ 30% din cel al capitalei.
Iași s-a remarcat prin adăugarea a noi proiecte, devenind astfel al doilea cel mai important centru regional pentru spațiile de birouri din afara Bucureștiului, după Cluj-Napoca și depășind Timișoara. La sfârșitul anului trecut, stocul total în cele patru orașe a ajuns la 1.082 milioane de metri pătrați, Cluj-Napoca situându-se în frunte cu 340.400 mp, urmat îndeaproape de Iași, care a atins un stoc de 296.200 mp datorită finalizării Palas Campus și a primei faze a Silk District.
CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ: Adaptarea pieței de birouri din capitală la noua eră a muncii hibrid
Piața se pregătește pentru o încetinire a ritmului de livrare a noilor proiecte, cu doar două proiecte programate pentru finalizare până la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025, însumând 26.000 de metri pătrați. Dezvoltatorii au în plan adițional aproximativ 170.000 de metri pătrați de noi spații de birouri în următorii cinci ani, distribuiți în principal între Cluj-Napoca și Iași.
Printre proiectele majore în curs de dezvoltare se numără faza a doua a Silk District în Iași, AFI Park Brașov II și Coresi Business Campus U1 în Brașov, precum și Paltim în Timișoara. În Cluj-Napoca, atenția se îndreaptă spre dezvoltările anunțate de Prime Kapital și Iulius Group pe terenurile fostelor fabrici Cesarom și Carbochim.
Sectorul IT&C continuă să domine activitatea de închiriere, reprezentând peste 60% din volumul tranzacționat în 2023, deși piața regională a înregistrat o scădere a suprafeței tranzacționate față de nivelurile record din București. Rata de neocupare variază semnificativ între orașe, de la 6,2% în Cluj-Napoca la 20,4% în Iași, indicând diferențe în atractivitatea și performanța pieței de birouri între cele patru centre analizate.
Urmărește-ne și pe Google NEWS