#RestartECONOMY – Adrian Floarea, CertSIGN: Guvernul a adopat măsuri necesare, dar neadaptate mediului concurențial

Adrian Floarea este CEO CertSIGN, unul dintre cei mai mari furnizori de semnătură electronică din România. Firma sa a înregistrat anul trecut venituri de 12 milioane de euro, vezi detalii aici. Am discutat cu Adrian Floarea despre situația economică în care se regăsește România și care consideră el că sunt măsurile ce ar trebui implementate de Guvernul Orban pentru a reporni economia.

România a intrat în 2020 într-o formă economică nu foarte bună, cu nevoi mari de finanțare, cu o criză acută de forță de muncă calificată, cu instabilitate politică și cu un mediu de afaceri lipsit de predictibilitate, precedate de o perioadă de 3 ani în care s-au făcut multe cheltuieli publice justificate de rapoartele care indicau o creștere economică, fără rezerve de buget necesare pentru a acoperi situații neprevăzute ca cea pe care o trăim acum.

Pentru a evita o criză majoră, Floarea consideră că guvernul ar trebui să prioritizeze afacerile locale, să lanseze proiecte în care să implice companiile locale, ceea ce ar reprezenta un dublu beneficiu: de a realiza proiecte, dar și de a susține indirect activitatea companiilor locale care la rândul lor vor contribui la bugetul de stat.

CITEȘTE ȘI Interviul cu Titi Aur: Datoria publică mică a României este un avantaj. Trebuie doar curaj politic

Acesta punctează pe ideea sprijinirii și impulsionării business-urilor locale și afirmă că Guvernul ar trebui să “consulte și să asculte mediul de afaceri atunci când inițiază modificări legislative importante, căci acolo se găsesc mare parte dintre specialiști, know-how-ul și soluțiile tehnologice care să susțină aplicarea corectă a legislației”.

Starea de urgență actuală a determinat adoptarea unor inițiative legislative necesare în esență, dar puțin grăbite și neadaptate mediului concurențial din România, legislației europene, este de părere omul de afaceri. În opinia sa, o colaborare mai intensă între specialiști și autorități e de dorit, mai ales în situații de criză, pentru a impulsiona dezvoltarea de tehnologii de ultimă generație care să răspundă nevoii actuale de soluții IT eficiente.

O soluție pentru a evita acutizarea crizei este de a investi în proiecte mari de infrastructură, necesare de altfel, prin acesarea de fonduri europene. Aceste proiecte ar putea îngloba ca forță de muncă și pe cei care au rămas fără locuri de muncă în ultimele săptămâni.

Limitarea cheltuilile în cadrul instituțiilor de stat este o altă măsură importantă pe care Guvernul Orban ar trebui să o ia în considerare, afirmă Adrian Floarea: “diferența de reacție între domeniul privat și cel de stat este frapantă. În mod normal, mediul de afaceri este cel care dă un implus economiei, creează locuri de muncă, plătește impozite etc. Acum însă, multe companii iau măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, în timp ce instituțiile de stat continuă să cheltuie bani pentru o activitate diminuată”.

CITEȘTE ȘI 3 Pachete de Măsuri pentru contracararea efectelor crizei economice prin Digitalizare

Floarea nu crede că această criză se va termina curând, iar oamenii vor fi nevoiți să se adapteze la schimbările provocate de pandemia de Covid-19, care vor deveni noul normal mult timp de acum înainte. Emoțiile, chiar dacă sunt normale în aceast perioadă, nu ar trebui să dicteze deciziile de business, care trebuie să fie foarte raționale și concentrate pe dezvoltarea viitoare a afacerii, menționează Adrian Floarea.

Fiecare antreprenor trebuie să își reinventeze businessul, să presteze noi servicii care derivă din obiectul principal de activitate și să identifice noi clienți. E la fel de important să menții o calitate ridicată a serviciilor oferite clienților actuali, să le conservi loialitatea, să fii mereu în contact cu ei,  pentru că astfel revenirea va fi mai ușoară.

Companiile trebuie să menținută o comunicare continuă cu angajații pe perioada crizei, adaugă Floarea. Managerii trebuie să le explice “ce este în joc, care sunt măsurile avute în vedere, dar fără a pune prea multă presiune pe ei pentru că și-ar putea pierde din eficiență și implicare. Cu toții trecem prin momente grele, iar comunicarea este esențială”, afirmă omul de afaceri.

#RestartECONOMY este un nou proiect editorial în care ne dorim să includem sfaturile și recomandările antreprenorilor, oamenilor de business și experților cu privire la măsurile ce pot fi luate ACUM de mediul privat și guvern pentru ca economia României să își revină cât mai repede și cu cât mai puține pagube din criza provocată de pandemia de coronavirus. Dacă faci parte din cele 3 categorii de mai sus, ne-ar plăcea să aflăm și părerea ta. Ne poți trimite un email la redactia@digital-business.ro. Te rugăm să incluzi câteva detalii despre tine, companie și o fotografie portret.



Urmărește-ne și pe Google NEWS