#RestartECONOMY – Florin Țîra, Scala Assistance: Este important să se evite inflația și scăderea dramatică a puterii de cumpărare

Florin Țîra este Deputy CEO la Scala Assistance, distribuitor autorizat CNAIR, care operează și platforma Roviniete.ro. În această perioadă, echipa Scala Assistance lucrează la distanță, pentru a asigura funcționarea optimă a sistemului online de emitere a rovinietei, taxei de pod și celorlalte servicii. Platformele online roviniete.ro și taxadepod.ro funcționează în parametrii obișnuiți, ne asigură Florin Țîra. Vânzările de roviniete pentru transport persoane în perioada 22-28 martie au scăzut cu 80%, anunța Scala Assistance la sfârșitul lunii trecute. VEZI cu cât au scăzut pentru celelalte categorii de vehicule!

Am discutat cu omul de afaceri ce măsuri ar trebui să ia Guvernul Orban, în opinia sa, pentru a relansa economia națională, lovită puternic de criza COVID-19, dar și ce inițiative recomandă acesta companiilor pentru a minimiza efectele pandemiei actuale.

#RestartECONOMY este un nou proiect editorial în care ne dorim să includem sfaturile și recomandările antreprenorilor, oamenilor de business și experților cu privire la măsurile ce pot fi luate ACUM de mediul privat și guvern pentru ca economia României să își revină cât mai repede și cu cât mai puține pagube din criza provocată de pandemia de coronavirus. Dacă faci parte din cele 3 categorii de mai sus, ne-ar plăcea să aflăm și părerea ta. Ne poți trimite un email la redactia@digital-business.ro. Te rugăm să incluzi câteva detalii despre tine, companie și o fotografie portret.

Ca privire de ansamblu, Guvernul ar trebui să asigure funcționarea a cât mai multor sectoare economice, astfel încât numărul angajaților ale căror joburi trebuie susținute prin șomaj tehnic să fie cât mai redus, este de părere Țîra.

România este o țară care funcționează foarte mult pe consum, astfel că este important să se evite inflația și scăderea dramatică a puterii de cumpărare. În acest sens, Guvernul trebuie să dezvolte programe de ajutor către mediul economic fără a pune in pericol plata pensiilor și a altor forme de asistență socială

CITEȘTE ȘI De ce este chemat în judecată Facebook

Florin Țîra continuă seria de măsuri ce ar putea ajuta economia cu programe de finanțare, rambursabilă sau nerambursabilă, prin care executivul să asigure lichiditate în sectorul privat. Acestea trebuie să fie flexibile și accesibile, deci e necesar să fie redusă birocrația, consideră acesta. În opinia sa, companiile din sectoarele de producție și agricultura trebuie ajutate prin acordarea de împrumuturi cu o dobandă de maxim 2,5%: “programul cu 1-2 ani de garanții de stat nu ajută real aceste sectoare”.

Programele de reducere a contribuțiilor angajaților, pot fi o măsură benefică, însoțită de reducerea impozitelor pentru IMM-uri. Aceste măsuri trebuie să fie mai ample pentru sectoarele mai sus menționate. În acest fel, explică Țîra, vom vedea că nu se va încuraja somajul tehnic, iar economia nu se va bloca: “exact cum aminteam mai sus, în prezent suntem o economie bazată pe consum, trebuie sa ne schimbăm și să găsim alte priorități și verticale de creștere economică”.

Avem nevoie și de sprijinul europarlamentarilor români. Comisia Europeană împreună cu Banca Centrală Europeană trebuie să găsească soluții sustenabile de împrumut pentru statele membre. Astăzi, România se împrumută cu dobanda 4,5%. În condițiile în care se gasesc forme de împrumut în cadrul Uniunii și nu mai apelăm la Banca Mondială, putem să discutăm de dobânzi de sub 1%. Este necesar să înțelegem cât de important este pentru toate statele membre să facă demersuri în această direcție.

Pe de altă parte, și mediul privat trebuie să ia măsuri pentru a menține businessul pe picioare în această perioadă. Țîra este de părere că firmele trebuie să oportunități și surse de finanțare pentru menținerea activităților sau trebuie să-și reinventeze afacerea, în funcție de domeniul în care se află: “Antreprenorii trebuie să se reinventeze dacă va fi cazul, deja mulți au făcut-o, am văzut companii care produc viziere, măști, etc. Este o direcție bună, dar cred că trebuie încurajate și soluțiile de reinventare pe termen lung, alături de cele care servesc supraviețuirii și solidarității pe termen scurt”.

Alte măsuri recomandate de Florin Țîra: evitarea reducerii masivă a veniturilor angajaților, pentru a nu afecta consumul la nivel de economie; revizuirea costurile și pregătirea atât pentru o reducere a activității, cât și pentru accelerarea acesteia și investiții, analizând de la zi la zi contextul punctual în care se află; creșterea gradului de colectare, “trebuie să înțelegem cultura facturilor PLĂTITE”, aceasta se va reflecta în mod direct în accelerarea activității și a investițiilor.