#RestartECONOMY – Fotis Vlachos, Eurodiet România: Pierderea trebuie împărțită în mod echitabil între companii, stat și bănci

Print Friendly, PDF & Email

Fotis Vlachos este CEO Eurodiet Med România, o clinică nutriționistă care oferă pacienților programe de management al greutății dezvoltate clinic. Firma are 8 angajați și 12 colaboratori în centrele din București și din țară, iar în 2018 a raportat o cifră de afaceri de 5.73 milioane de lei (aprox. 1.23 milioane de euro). Pentru 2019, Vlachos estimează o cifră similară.

#RestartECONOMY este un nou proiect editorial în care ne dorim să includem sfaturile și recomandările antreprenorilor, oamenilor de business și experților cu privire la măsurile ce pot fi luate ACUM de mediul privat și guvern pentru ca economia României să își revină cât mai repede și cu cât mai puține pagube din criza provocată de pandemia de coronavirus.Dacă faci parte din cele 3 categorii de mai sus, ne-ar plăcea să aflăm și părerea ta. Ne poți trimite un email la redactia@digital-business.ro. Te rugăm să incluzi câteva detalii despre tine, companie și o fotografie portret.

Am discutat cu Fotis Vlachos despre efectele crizei cauzate de pandemia de COVID-19 asupra businessului pe care îl conduce și ce măsuri consideră că ar trebui să ia atât guvernul, cât și mediul de business, pentru a relansa economia României.

Omul de afaceri grec spune că firma pe care o conduce va resimți efectele crizei destul de puternic, estimând că vânzările de anul acesta vor scădea cu 20%-45% față de 2019. “La finalul anului 2020, dacă nu se iau măsurile menționate mai jos, vom activa în cadrul unei piețe fără putere mare de cumpărare, cu oameni care vor dori servicii de calitate, desigur la un preț mult mai mic decât cel actual, prin urmare pentru a putea satisface aceste nevoi, trebuie să micșorăm la maxim cheltuielile noastre sau să oferim produse și servicii de aceeași calitate, în rate”, ne-a declarat Fotis Vlachos.

#RestartECONOMY – Titi Aur: Datoria publică mică a României este un avantaj. Trebuie doar curaj politic

Deja compania sa a trecut 2 dintre cei 8 angajați în regim part-time, iar Vlachos se gândește la reprofilarea firmei și către alte domenii în afara celor existente. Acesta a mai menționat că prețurile pentru serviciile Eurodiet nu au mai fost majorate din anul 2012 de când firma a intrat pe piața locală “deși am ridicat nivelul calității serviciilor. La fel vom face și pe viitor, oferind consumatorilor posibilitatea condițiilor mai bune de plată. Ca să se întâmple acest lucru, înseamnă să fim ajutați financiar reciproc, cu ajutorul băncilor și al Statului, să împărțim pierderea necalculabilă cu toții în mod echitabil”, a precizat Fotis Vlachos.

Din punctul său de vedere, Vlachos consideră că Guverul trebuie să ajute financiar toate IMM-urile, astfel încât acestea să poată acoperi salariile nete ale angajaților, să nu fie nevoite să își concedieze forța de muncă. Alte măsuri pe care le-ar putea lua Guvernul Orban în acest moment, în opinia lui Fotis Vlachos: sistarea contribuțiile firmelor către bugetul de stat pentru salariile angajaților, în așa fel încât salariații să rămână cu puterea de cumpărare și să ajute economia României și înghețarea plăților TVA-ului către bugetul de stat sau diminuarea acestuia pentru o perioada de 4 – 6 luni.

Pe de altă parte, companiile nu trebuie să lase garda jos în această perioadă, consideră Vlachos, ci să ia măsurile necesare pentru ca businessul să continue, și anume: reducerea cheltuielilor neprioritare, analizarea bugetului firmei pentru o perioadă de șase luni, precum și analizarea cheltuielilor de personal (păstrarea personalului critic din cadrul firmei și scoaterea în șomaj tehnic a personalului de care se poate lipsi o perioadă).

De asemenea, companiile trebuie să încerce să își reorienteze domeniul și activitățile, păstrând calitatea serviciilor, dar să nu ignore măsurile de igienizare și protecția angajaților. Implementarea activităților de telemuncă la domiciliu, acolo unde se impune, și încurajarea și menținerea motivației angajaților prin cursuri și ședințe web, sunt alte măsuri pe care organizațiile din România trebuie să le ia perioada crizei actuale.

Vlachos a punctat și rolul băncilor comerciale în această situație fără precedent, el consideră că acestea ar trebui să sprijine mediul de afaceri prin finanțarea IMM-urilor cu împrumuturi pe termen lung, fără a se percepe dobândă în primii 3 ani.Urmărește-ne și pe Google NEWS

One Reply to “#RestartECONOMY – Fotis Vlachos, Eurodiet România: Pierderea trebuie împărțită în mod echitabil între companii, stat și bănci”

Comments are closed.