#RestartECONOMY – Silviu Petran, Exploratist: Angajații sunt primii tăi clienți, ei duc energia mai departe către clienții finali
Silviu Petran este Managing Partner în cadrul Exploratist, companie specializată în furnizarea de servicii de brand și employee experience și reprezentatul oficial în România al platformei de comunicare pentru angajați Staffbase.
Firma lui Petran a încheiat anul 2019 cu venituri de 1.1 milioane de euro, iar pentru anul acesta își bugetase o dublare a veniturilor: „contextul actual, însă, ne-a obligat să ne ajustăm obiectivele de business cu minus 50% și ne-a direcționat focusul spre zona digitală. Am implementat deja o serie de acțiuni de ajustare a costurilor versus încasări și rămânem optimiști”, explică Petran.
Am discutat cu Silviu Petran despre măsurile pe care le-ar recomanda el pentru Guvern și companii în vederea repornirii economiei.
#RestartECONOMY este un nou proiect editorial în care ne dorim să includem sfaturile și recomandările antreprenorilor, oamenilor de business și experților cu privire la măsurile ce pot fi luate ACUM de mediul privat și guvern pentru ca economia României să își revină cât mai repede și cu cât mai puține pagube din criza provocată de pandemia de coronavirus. Dacă faci parte din cele 3 categorii de mai sus, ne-ar plăcea să aflăm și părerea ta. Ne poți trimite un email la redactia@digital-business.ro. Te rugăm să incluzi câteva detalii despre tine, companie și o fotografie portret.
„Schimbarea generată de COVID-19 va fi una profundă și va schimba societatea, modul în care trăim și felul în care acționăm în business pe viitor. O întrebare la care cu toții ar trebui să ne gândim este aceea legată de contribuția cu care venim după furtună, atât la nivel individual, cât și la nivel organizațional și guvernamental”, a menționat Petran.
Din punctul său de vedere, înainte de orice strategie de restart a economiei, Guvernul are responsabilitatea de a se asigura că sistemul public de sănătate este suficient de bine pregătit pentru a-și continua activitatea de testare pentru COVID-19 și că are viteza de reacție necesară tratării cazurilor, în lipsa masurilor speciale. Acesta este un element esential pentru a putea sustine revenirea economiei. „Astfel, un restart al economiei etapizat și poate chiar regional pare a fi opțiunea firească, dublat constant de efortul investițional în sistemul public de sănătate”, a completat Petran.
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE De Paște, Facebook transmite LIVE activități pentru utilizatori de toate vârstele
În afară de sectoarele vitale în situația actuală precum medical, farmaceutic, telecomunicațiii, utilități și agricultură, care sunt deja accelerate la maxim, Petran consideră că măsurile următoare ar trebui să vizeze și restul industriilor pentru a reporni economia.
„Pentru a face acest lucru, este nevoie de o înțelegere profundă a economiilor regionale și a impactului pe care acestea îl au în economia națională. Pentru a demara un astfel de proces, se pot lua în calcul criterii precum numărul total de angajați, categorii vulnerabile sau contribuția la PIB”, continuă Silviu Petran.
Stabilirea unor protocoale și reguli pentru siguranța și sănătatea oamenilor, specifice pentru fiecare sector economic, cascadate și adaptate la nivel de domenii de activitate, ar putea deveni o startegie câștigătoare, în opinia sa.
Aceasta va proteja proactiv, sistemic și pe termen lung întreg ecosistemul macroeconomic, iar un alt potențial șoc pandemic ar fi mult mai ușor de controlat. Aici condiția este să ne fi învățat lecția prezentului. Modelele experimentate în perioada de #staiacasa precum distanțarea socială, telemunca (WFH), ghidurile de igienă, wellbeing-ul în izolare, testările pentru identificarea de noi cazuri sau monitorizarea temperaturii corpului, toate vor deveni parte din viață noastră
O altă măsură care va crește viteza cu care economia românească își va reveni, consideră Petran, ar fi operaționalizarea rapidă a programelor și a inițiativelor de asigurare a surselor de finanațare garantate de stat pentru întreg portofoliul de IMM-uri. Securizarea lichidităților pentru activitățile curente sau pentru investiții, prin accesarea unui credit de investiții sau linii de credit pentru capital de lucru, trebuie să se întâmple simplu, rapid și fără birocrație pentru companiile mici și medii, este de părere Silviu Petran.
În ceea ce privește mediul privat, acesta este de părere că organizațiile trebuie să își securieze în primul rând angajații în această perioadă fără precedent. Cele care vor reuși să facă acest lucru și să acționeze în linie cu setul de valori, orientându-se echilibrat și responsabil atât către business, cât și către om, sunt cele care vor ieși câștigătoare din acest proces major de schimbare.
Atunci când lucrurile încetinesc, ai mai mult timp, dar ai și opțiuni. Poți să spui: ”pauză”. Poți să spui: „stop joc” sau poți să mergi mai departe, înțelegând ceea ce ți se întâmplă. Iar cum orice criză aduce și oportunități, primele întrebări care apar sunt legate de direcția strategică a businessului. Astfel, procesul de revalidare sau redefinire a strategiei de business, a direcției strategice și a principalelor inițiative, este unul firesc. Îți dai seama că devine critic să înțelegi în această perioadă cum schimbarea majoră generată de COVID-19 îți va afecta activitatea în prezent și mai important în viiitor. Cum vor arată noii tăi consumatori sau clienți? Pe ce canale o să îi găsești? Care vor fi noile lor nevoi?
Tot în jurul angajaților se concentrează și următoarea măsură pe care o pot lua companiile în această perioadă, în opinia lui Petran. Reconectarea angajaților cu organziația cu scopul de a crește nivelul de angajament este o etapă care va contribui semnificativ la generarea de rezultate financiare pozitive într-un timp relativ scurt. „Angajații sunt primii tăi clienți, iar ei sunt cei care duc energia organizației mai departe către clienții finali”, punctează Silviu Petran.
EȘTI DE ACORD CU Traian Băsescu: Aș împrumuta 8 mld euro și aș relansa proiectul autostrăzii Transilvania. Negociere directă cu constructori români?
Totul este interconectat, este de părere acesta, iar proiectele sunt din ce în ce mai complexe și necesită de multe ori expertiza altor companii, specialiști, consultați sau freelanceri. Ei continuă lista de cheltuieli aferente unui proiect, imediat după statul de plata cu angajații. Petran recomandă respectarea angajamentelor comerciale, măsură ce ar putea contribui activ la deblocarea sistemului de cash flow piramidal și astfel, mediul de business începe să prindă aripi.
Urmărește-ne și pe Google NEWS