România a ajuns la peste 12.800 de vehicule electrice înmatriculate și mai mult de 1.000 locații publice de încărcare

Print Friendly, PDF & Email

Anul trecut a fost înregistrată o creștere de 118% a numărului de înmatriculări de mașini electrice (EV) comparativ cu 2020, respectiv 6831 vehicule, conform datelor centralizate de LEKTRI.CO. Decembrie a fost cea mai bună lună cu 2099 noi înmatriculări. Dacia Spring este lider all time cu 3066 de mașini înmatriculate în 2021, jumătate fiind date în uz în luna decembrie.

În prezent, în România sunt înmatriculate 12.883 de vehicule electrice*, piața EV înregistrând o creștere accelerată în ultimii ani. Anul trecut au fost înmatriculate cu 13% mai multe mașini electrice decât în toți cei 10 ani anteriori – în 2011 fiind înregistrat primul vehicul electric în țara noastră.

Avântul pe care mobilitatea electrică îl înregistrează este cu atât mai îmbucurător cu cât prețul energiei a crescut abrupt în ultima perioadă. Chiar și în aceste condiții, utilizarea unui vehicul electric este de 3 ori mai eficient în exploatare decât unul cu motor convențional. Continuăm să credem că viitorul este verde – Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO

Dacia Spring devine cel mai popular vehicul electric în România, noiembrie și decembrie 2021 reprezentând cele mai bune luni pentru modelul autohton. Devenit disponibil din luna iunie, Spring a ajuns să dețină 45% din piața de înmatriculări pentru anul 2021, la nivel all time atingând 24 procente.

Din punct de vedere al infrastructurii de încărcare, cele mai utilizate sunt încărcătoarele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO și cele rapide Type2. În prezent, în România sunt disponibile 2086 de încărcătoare publice, fără restricții**, dintre care 436 sunt CCS/CHAdeMO și 1650 Type2. Numărul locațiilor publice de încărcare a ajuns la 1018.

LEKTRI.CO va lansa un nou model de stație de încărcare în 2022

Lansarea stației 1P7K anul trecut a facilitat intrarea companiei românești pe piața țărilor nordice, completând portofoliul de regiuni în care LEKTRI.CO este deja prezentă: România, Italia, Germania, Franța, Austria, Polonia, Ungaria și Serbia.

În prezent, LEKTRI.CO oferă 8 modele de stații de încărcare atât pentru clienții rezidențiali (case, blocuri), comerciali (hoteluri, restaurante, centre comerciale sau clădiri de birouri) și soluții pentru flotele de mașini. Puterea maximă a stațiilor variază de la 7KW pentru încărcarea acasă, până la 75KW fast-charge pentru zone comerciale.

Aplicația LEKTRIFY a ajuns în 2021 la 1.700 de utilizatori care încarcă în medie 10.3 kWh pe sesiune. LEKTRIFY este o platformă de management a stațiilor de încărcare și de taxare a procesului de încărcare de către terțe aplicații, cum ar fi aplicațiile lanțurilor de magazine sau cele de parking. Posesorii de mașini electrice se pot înscrie gratuit în platformă și beneficiază de cele mai accesibile servicii de încărcare în cadrul locațiilor  de încărcare LEKTRI.CO.

Pentru 2022, compania are în plan lansarea unei noi stații smart de încărcare pentru mașini electrice, compactă, concepută pentru instalații trifazice de 11-22KW și destinată utilizatorilor rezidențiali și comerciali. De asemenea, LEKTRI.CO își propune pentru 2022 continuarea expansiunii europene și lărgirea listei de parteneri reselleri în România și Europa.Urmărește-ne și pe Google NEWS