România are 782 locații publice de încărcare pentru vehicule electrice

Print Friendly, PDF & Email

Potrivit unei analize realizate de timișorenii de la LEKTRI.CO, unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul mobilității electrice din România, piața locală numără 782 de locații publice de încărcare pentru vehicule electrice. Cele mai multe astfel de locații se află în județe cu putere economică ridicată, precum București-Ilfov, Timiș sau Cluj. În ceea ce privește creșterea numărului de stații per regiuni, Muntenia se remarcă în aprilie 2021 cu un avans de 90 de locații față de august anul precedent.

LEKTRI.CO estimează că va atinge un număr de 1.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice vândute până la finalul anului în curs, pe piața locală, dar și pe cele internaționale unde brandul este activ. Citește mai multe aici.

Distribuția pe regiuni a locațiilor publice de încarcare a vehiculelor electrice

AFLĂ CUM Îți poți lua o mașină pe abonament, la fel ca la Netflix!

Potrivit datelor analizate de specialiștii LEKTRI.CO în intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de  locații publice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel național a crescut cu 44%, de la 542, la 782. Topul este dominat de Capitală, în care se regăsesc 158 de locații, urmată de Timiș, cu 53 de locații, Ilfov (42), Cluj (41) și Constanța (40). Cele mai puține locații de încărcare a vehiculelor electrice sunt în Sălaj (1 locație), Ialomița (2), Giurgiu (3), Brăila (3) și Teleorman (4).

Cifrele prezentate reflectă o evoluție direct proporțională cu efervescența economică a centrelor urbane menționate, ceea ce este și normal. Pentru a veni în întâmpinarea cererii crescute din anumite orașe, noi am demarat deja procesul de suplimentare a stațiilor electrice. Astfel, în prezent avem deja 3 hub-uri de încărcare în Timișoara, Pitești și Cluj și vom menține ritmul de implementare a noilor stații în funcție de evoluția cererii – Claudiu Suma, CEO Lektri.co

Raportat la creșterea per regiuni, cele mai mari cifre s-au înregistrat în Muntenia, unde în opt luni s-au adăugat peste 90 de noi locații, urmată de Transilvania, cu 60 de locații, respectiv Banat și Dobrogea, cu câte 20 de noi locații. Cea mai mică creștere a fost în Maramureș, cu doar trei noi locații de încărcare. În intervalul menționat s-au remarcat câteva județe care au avut o creștere de peste 10 locații: Cluj, Constanța, Brașov, Ilfov, București și Timiș. Deși în Capitală se regăsesc cele mai multe stații, creșterea înregistrată a fost de doar 16%.

Unde se regăsesc locațiile publice de încărcare a vehiculelor electrice

Cele mai multe locații de încărcare a vehiculelor electrice cu acces liber aparțin de supermarketuri (143),  retaileri (125) sau sunt locații publice (101), însă pot fi găsite și în spațiile hotelurilor (97), companiilor private (81), benzinăriilor (73), restaurantelor (25), service-urilor auto (7) sau în spații personale ale conducătorilor auto (19).

Preponderent, s-a observat o evoluție a numărului de locații de încărcare EV în zona montană, dar și aproape de mare. Astfel, la pensiunile sau hotelurile din județul Brașov se pot regăsi cele mai multe locații care dețin stații de încărcare (16), urmate de cele din Constanța (10), București (7), Prahova (6) și Cluj (6).Urmărește-ne și pe Google NEWS