De ce a semnat România o scrisoare comună cu UK pentru transfer de date

Print Friendly, PDF & Email

Odată cu retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, acesta a părăsit și cadrul legislativ european pentru protecția datelor cu caracter personal – GDPR. După sfârșitul perioadei de tranziție, stabilit pentru 31 decembrie 2020, companiile din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai beneficia de transfer de date liber automat cu firmele din UE, și invers.

Într-o economie digitală, un mecanism eficient de transfer de date personale este esențial pentru companiile de orice dimensiune, iar beneficii semnificative există și în afara comerțului. Cercetările medicale și depistarea infracțiunilor financiare se bazează, de asemenea, pe transferul datelor peste granițe.

Asociația companiilor de software din România, ANIS, a anunțat recent că a co-semnat o scrisoare alături de asociația omoloagă techUK în care prezintă importanța transferului de date între România și UK și solicită continuarea unui transfer de date liber între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și după data de 31 decembrie 2020.

VEZI ȘI Cine sunt câștigătorii Oscarurilor IT-ului românesc: Gala Premiilor ANIS!

Schimburile comerciale între Regatului Unit al Marii Britanii și România a crescut în ultimii ani, ajungând la 1,02 miliarde de lire sterline în cazul exporturilor de servicii din UK în România și 1,12 miliarde invers (date pentru 2018). Întregul ecosistem digital la nivelul Uniunii Europene este preconizat să atingă o valoare de 739 de miliarde de euro în 2020, contribuind la PIB-ul UE cu patru procente.

“Românii reprezintă o comunitate importantă în Regatul Unit al Marii Britanii, iar țara noastră este un partener economic de încredere pentru Regat. Acest fapt generează nevoia unui transfer de date neîngrădit, pentru care milităm și în era post Brexit. O înțelegere între Regatul Unit și țările din UE, prin care transferul liber de date personale între parteneri va continua, este un pas esențial în dezvoltarea viitoare a relațiilor comerciale”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

ANIS și techUK consideră că cea mai bună soluție pentru a asigura transferurile neîngrădite de date post Brexit este stabilirea unor acorduri adecvate între Regatul Unit și UE. Acordurile permit transferul datelor cu caracter personal între țările terțe și UE, după o evaluare completă a reglementărilor interne privind protecția datelor din țările respective.Urmărește-ne și pe Google NEWS