Românii alocă mai mulți bani pentru asigurări decât înainte de pandemie

Print Friendly, PDF & Email

Românii investesc din ce în ce mai mult în produse de asigurare facultativă, iar în prezent jumătate dintre ei folosesc o astfel de poliță. Potrivit unui sondaj realizat de IVOX Research, respondenții au declarat că au ales să folosească o asigurare facultativă pentru un plus de siguranță (71%), pentru că a fost o condiție pentru obținerea unui credit (16%), dar și fiindcă au primit-o gratuit, inclusă într-un alt pachet de servicii (9%).

3 din 10 români care au încheiat o asigurare facultativă au ajuns într-o situație neprevăzută și au fost nevoiți să folosească serviciile oferite de asigurator. Printre cele mai populare asigurări facultative pe plan local sunt cele pentru imobile, de sănătate, de viață și CASCO. 37% dintre cei care folosesc un astfel de produs au încheiat în ultimul an între două și trei polițe facultative diferite, iar 34,9% au folosit doar una. Spre deosebire de anul 2019, bugetul pe care îl alocă pentru produse de asigurare facultativă a crescut pentru peste 48% dintre respondenți, iar cei mai mulți (31%) au alocat mai mult de 1.000 de lei în ultimul an pentru o astfel de investiție.

6 din 10 români fac asigurare de teama datoriilor

Conform aceluiași studiu, românii și-ar dori ca această poliță să le permită să amâne plata ratelor dacă le-ar scădea veniturile. Aceștia consideră că un astfel de produs este util pentru a-și proteja familiile de datorii, pentru a elimina presiunea datoriilor în situația în care veniturile ar scădea și pentru a beneficia de sprijin financiar dacă s-ar confrunta cu situații neprevăzute.

Pentru a veni în sprijinul clienților săi, Provident Financial România le pune la dispoziție o  asigurare facultativă pentru credit. Noul produs, „Asigurare pentru tine și pentru familia ta”, oferit de societatea de asigurări Metropolitan Life, acoperă plata ratei pentru o lună, spitalizare și, în cazul decesului, plata creditului și un buget de 4.500 de lei pentru familie. Acest produs este inclus în gama de polițe facultative „ProviAsigurare”, special create pentru clienții Provident. Costul unei asigurări este de 4 lei pe săptămână, dacă polița va fi folosită doar de persoana care a contractat creditul, respectiv de 5,5 lei pe săptămână dacă beneficiile sunt extinse la întreaga familie.

30% dintre români nu-și permit o asigurare

31% dintre românii care nu și-au încheiat până în prezent asigurări facultative consideră că sunt prea scumpe, iar 23% cred că nu ar avea nevoie de ele. Pe de altă parte, dacă ar dispune de un buget pentru a-l investi într-o asigurare facultativă, l-ar aloca pentru: asigurări de sănătate, pentru imobil, de viață, CASCO și de călătorie.

Cu toate acestea, în următoarele 12 luni, aproximativ 24% dintre români intenționează să achiziționeze o poliță facultativă pentru imobil, iar aproximativ 16% doresc să opteze pentru o asigurare de sănătate, de călătorie și CASCO.

Cercetarea a fost realizată de IVOX Research în luna septembrie a acestui an pe un eșantion de 1.031 respondenți.Urmărește-ne și pe Google NEWS