Rusia interzice vânzarea telefoanelor fără soft rusesc

Print Friendly, PDF & Email

UPDATE: Rusia amână până la 1 ianuarie 2021 intratea în vigoare a legii, notează Reuters.

Rusia încearcă din răsputeri să scape de investitorii străini, în special de cei din tehnologie, aparent. Parlamentul rus a aprobat o lege care interzice vânzarea de produse electronice, telefoane și televizoare inteligente, laptopuri, care nu au instalate și aplicații software rusești, relatează BBC. Legea va intra în vigoare la 1 iulie 2020.

Criticii avertizează că în unele cazuri acest lucru nu va fi posibil din punct de vedere tehnic, ceea ce îi va determina pe unii jucători internaționali să se retragă de pe piața rusească.

Unul dintre semnatarii legii, Oleg Nikolayev, explică cum îi va ajuta această lege pe utilizatorii ruși: “când cumpărăm dispozitive electronice complexe, ele vin cu aplicații, în mare parte occidentale, pre-instalate. Utilizatorul va crede, firește, că nu există alternative rusești disponibile. Dar, dacă, pe lângă cele pre-instalate, le putem oferi și aplicații rusești utilizatorilor, ei vor avea dreptul să aleagă.”

Desigur, legiuitorii au jucat și cartea omului mai în vârstă pe care aplicațiile în limba materna l-ar ajuta mai mult în utilizarea dispozitivului.

Criticii o numesc “legea anti-Apple” deoarece ecosistemul brandului american nu permite instalarea de aplicații de la terți, considerându-le riscante pentru securitatea datelor utilizatorului. Apple nu va avea încotro și se va retrage din Rusia, dacă legea va intra în vigoare în forma actuală.

CITEȘTE ȘI Pentru că nu a reușit să vândă suficiente iPhone-uri, Apple a trebuit să despăgubească Samsung

Alte voci consideră legea ca parte din strategia guvernului de la Moscova de a transforma Rusia într-un stat aflat sub supraveghere totală, fiind mult mai ușor pentru acesta să-și spioneze cetațenii prin aplicații dezvoltate local. Aceste voci nu sunt prea departe de adevăr, ținând cont că la începutul lunii Vladimir Putin, președintele țării, a promulgat o lege prin care autoritățile rusești pot bloca conținutul online, fie de la surse rusești, fie din străinătate “în caz de urgență”. Desigur, revine guvernului să decidă ce constituie o urgență.



Urmărește-ne și pe Google NEWS