SciSports: Ionuț Radu, portarul naționalei U21, cel mai promițător fotbalist român

Print Friendly, PDF & Email

SciSports, companie olandeză de analiză de date în sport, a prezentat recent în cadrul unei conferințe jucătorii cu cel mai mare potențial de creștere. La nivel global, primii trei sunt: fundașul sârb Svetozar Marković (19 ani), transferat recent de la Partizan Belgrad la Olympiakos Pireu, urmat de mijlocașul ofensiv spaniol Dani Olmo (21 ani) de la Dinamo Zagreb și de atacantul ceh Adam Holozek (17 ani), jucător al Spartei Praga. Ionuț Radu, cel care a apărat poarta naționalei de tineret până în semifinala Campionatului European de Fotbal Under-21, este cotat fotbalistul român cu cel mai mare potențial.

Analiza performanțelor, abilităților și poziționării în teren a fotbaliștilor devine din ce în ce mai importantă. Astfel de analize iau timp, dar, datorită companiilor moderne de analiză automată a volumelor mari de date, acest proces poate fi facil și eficient, ajutând la identificarea celor mai bune strategii și a riscurilor reale.

Cu ajutorul SAS, furnizor de software de analiză avansată a datelor  cu operațiuni și în România, SciSports a dezvoltat un sistem de urmărire a jucătorilor în timp real, care aduce o contribuție importantă în selectarea celor mai buni jucători și dezvoltarea cluburilor din ligile puternice. Indexul SciSkill evaluează fiecare jucător profesionist din lume.

Potrivit SciSports, într-o perioadă în care valorile de piață jucătorilor au ajuns la ordinul miliardelor de euro, identificarea și alegerea celui mai bun fotbalist este importantă pentru orice echipă. Timp de decenii scouter-ii și antrenorii au apelat la observații brute și la intuiție pentru a alege un jucător. Azi, însă, cluburile cele mai de succes apelează la instrumente de analiză a datelor pentru a se asigura că un jucător este cu adevărat promițător.

Pentru a obține cele mai bune date instrumentul analizează săptămânal peste 2.000 de meciuri din 244 de campionate. Instrumentele de machine learning calculează calitatea, abilitățile și valoarea de transfer a peste 90.000 de jucători. Datele ajută cluburile să identifice talente, jucători care se potrivesc unui anumit profil sau să-și analizeze adversarii.

Citește și Ce noutăți aduce Yango pe piața locală!

Din România indexul îi evidențiază pe Ștefan Radu (Lazio, 32 de ani), urmat de Ionuț Radu (Genova, 22 ani) și Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 33 de ani). Dintre aceștia, Ionuț Radu, cel care a apărat poarta naționalei de tineret până în semifinala Campionatului European de Fotbal Under-21, este cotat cu cel mai mare potențial.

Informațiile analizate de computere provin de la 14 camere amplasate în jurul unui stadion. Fiecare cameră generează 1,4 TB de date, în total fiind colectate 19,6 TB de date pe meci. Experții SciSports analizează săptămânal 2.000 de meciuri. Toate aceste informații formează o bază de date uriașă.Urmărește-ne și pe Google NEWS