Sfatul AVOCATULUI: Vrei să achiziționezi o locuință? Peste ce CAPCANE dai și cum să te ferești de ele
Tu ce criterii iei în considerare la achiziționarea unei locuințe? Prețul? Proximitatea față de zona de interes? Desigur, dar mai sunt și aspecte, mai puțin vizibile. O locuintă mai ieftină nu reprezintă întotdeauna un avantaj, astfel că trebuie calculate și costurile legate de energie (pentru climatizare, pentru apă și gătit), de întreținere și de aducere la un nivel de confort dorit pentru a nu depăși pe viitor bugetul stabilit. De asemenea, ansamblurile care folosesc materiale de proastă calitate vor avea nevoie de reparații. Dar, dincolo de toate aceste aspecte, este nevoie să fiți foarte atenți la aspectele juridice legate de achiziție.
Pentru o imagine mai clară, am stat de vorbă cu avocatul Ioana Doagă, fondator DBLegal.Avocați.
Dacă locuința este nouă…
Trebuie acordată atenţie dezvoltatorului complexului imobiliar. Astfel, anterior achiziţionării unei locuințe, trebuie verificată bonitatea dezvoltatorului, prin raportare la partenerii implicați în proiect, dacă aceștia sunt de notorietate, dacă au suficientă forță financiară pentru a dezvolta proiectul până la capăt. De asemenea, ar trebui verificat dacă respectivul dezvoltator este supus procedurii insolvenţei sau dacă, pe rolul instanțelor de judecată, sunt înregistrate numeroase litigii împotriva acestuia, vizând restituirea unor sume de bani, a precizat avocatul Ioana Doagă, fondator DBLegal.Avocați.
Totodată, dacă locuinţa se află într-un ansamblu rezidenţial nou, trebuie solicitate de la dezvoltator o serie de documente, spre a fi studiate împreună cu un avocat: certificat de urbanism, autorizație de construire, proces verbal de recepție, extras de carte funciară, cartea tehnică. Spre exemplu, din cuprinsul extrasului de carte funciară se pot afla informații relevante de natură tehnică și juridică referitoare la acesta. Consultând acest document cumpărătorul se va asigura că informațiile prezentate de către vânzător corespund realității, subliniază avocatul Ioana Doagă.
O confuzie în exprimare
Este necesar ca înainte de cumpărarea unui locuințe să se observe dacă prețul este determinat pe suprafață construită sau pe suprafață utilă, pentru că uneori vânzătorii trec în anunțuri suprafața construită, în locul celei utile, care îi interesează de fapt pe cumpărători. Confuzia dintre cele două suprafețe este întreținută în mod intenționat, întrucât cumpărătorul consideră că dă prețul pentru metrul pătrat util, în timp de vânzătorul vrea să se plătească suprafața construită, mai spune avocatul.
Trebuie, de asemenea, să vă asigurați de faptul că locuința este în regulă din punct de vedere juridic, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită actelor de cumpărare-vânzare (promisiunii de vânzare-cumpărare și contractului de vânzare-cumpărare). De asemenea, este recomandabil să se verifice dacă imobilul dorit nu este grevat de sarcini (ipoteci, închirieri, sechestre).
Dacă imobilul este vechi…
Un aspect aparte legat de achiziţionarea locuinţelor vechi este legat de istoria lor juridică. Astfel, cumpărătorul trebuie să verifice cu atenţie actele de proprietate, pentru a elimina orice riscuri cu privire la eventuale revendicări ale foştilor proprietari: acte de donație, moșteniri, contracte de vânzare-cumpărare etc, atenționează avocatul Ioana Doagă.
Cumpărătorul trebuie să verifice dacă vânzătorul își păstrează vreun drept sau îi impune vreo obligație mai deosebită: de exemplu, să încheie un contract de cablu/internet/pază cu o anumită firmă agreată de vânzător, să plătească o taxă lunară „de complex” sau să nu poată modifica fațada imobilului fără acordul vânzătorului. Pentru a se asigura că locuința dorită nu va fi vândută unei alte persoane ulterior încheierii promisiunii de vânzare-cumpărare, recomand cumpărătorilor să solicite înscrierea promisiunii în cartea funciară a imobilului, Codul Civil permițând în mod expres acest demers, mai spune Ioana Doagă.
Urmărește-ne și pe Google NEWS