SONDAJ: 45% dintre angajații IT spun că firma lor face concedieri. Endava și Cognizant, cel mai des menționate
Conform unui sondaj realizat de Digital Business în mediul online, la care au participat persoane care au declarat că lucrează în domeniul IT, 45% dintre aceștia spun că firma lor este în prezent în proces de restructurare, companiile de outsourcing conducând detașat lista cu 73%.
CONTEXT: România avea la nivelul anului 2022 cca 180.000 de angajați în sectorul IT&C, conform declarației lui Dragoş Tohănean, vicepreşedintele ADR, preluată de Spotmedia.ro. ANIS – Asociația companiilor de software – lansa în ianuarie un raport din care reieșea că anul 2023 s-a încheiat cu rezultate sub așteptările de la începutul anului precedent, iar angajatorii au un optimism moderat pentru 2024. Raportul mai menționa că la începutul anului 2023, peste 68% dintre respondenți indicau că vor termina anul cu o echipă mărită, însă doar 44% dintre aceștia au și finalizat anul trecut cu un număr mai mare de angajați. În același timp, dacă doar 9,5% se așteptau în 2023 la scăderea numărului de angajați, la final de an 24% dintre respondenți au indicat că echipa firmei s-a micșorat.
Sondajul Digital Business a fost unul anonim, totuși, aproape jumătate dintre respondenți (48%) au ales să menționeze firma unde lucrează. Dintre aceștia, 24% au fost de la Endava, care avea 4588 de salariați în 2022, și 6.5% de la Cognizant, cu 2500 de angajați, ambele companii de outsourcing. Printre firmele menționate se mai regăsesc UiPath, IBM, Garmin, Arobs, Deutsche Bank, Bosch, Hella, SII, Atos sau Oracle.
Dintre respondenții care au declarat că angajatorii lor sunt în proces de restructurare, 36% sunt din București, 19% din Cluj, 15.5% din Iași. În ceea ce privește departamentele afectate, cei mai mulți respondenți au bifat QA – testare (33%), Dezvoltare (31%), iar 22% au menționat că firma lor restructurează Toate departamentele. De asemenea, 52% dintre participanții la sondaj au declarat că lucrează în sistem hibrid (acasă și de la birou), 41% lucrează remote, iar 3.5% lucrează exclusiv de la birou.
Lipsa proiectelor pare principalul motiv pentru concedierile efectuate de companiile de IT din România, cca 43% dintre respondenți bifând exclusiv varianta “Cei mai mulți dintre cei concediați erau pe bench“, iar 31% au menționat că au fost dați afară și oameni care erau deja într-un proiect.
În IT, termenul “bench” se referă la situația în care angajații nu sunt în momentul respectiv alocați unor proiecte facturabile. Acești angajați sunt considerați a fi “pe bench”. În această perioadă, ei pot primi salariul regulat, dar nu generează venituri pentru companie contribuind la proiecte pentru clienți.
Situația inedită în care se află IT-ul românesc, de a concedia în masă după ani de creștere constantă este confirmată și de articolul recent al consultantului în management Doru Șupeală, care scrie că NTT Data și Cognizant, două dintre cele mai mari companii IT din țară, având un procent important de angajați în sediile din Cluj, “se află în dificultate și au declanșat în aceste zile un nou val de concedieri colective, mascate sunt forma unor despărțiri amiabile“. Subiectul a fost preluat și extins și de Economedia.ro.
De altfel, 41% dintre participanții la sondajul Digital Business au declarat că angajatorii au invocat oficial lipsa proiectelor pentru concedierile efectuate. În procente mai reduse au fost invocate situația economică globală, eficientizarea bugetelor, performanțe scăzute sau nu le-au oferit angajaților niciun motiv.
Unul dintre respondenți a menționat că firma la care lucrează “a încercat să ascundă și să mușamalizezetot procesul, au dat dovada de o totală lipsă de transparență. Eu, de exemplu, am aflat de pe Reddit și de la alți colegi aceste lucruri. Persoanele avizate au fost intimidate să nu vorbească cu colegii pentru că altfel nu își vor lua compensatoriile sau “vor avea probleme mai încolo”(???). Unele persoane mi-au spus ca pleacă de bunăvoie, lucru care mă miră, pentru ca erau veterani de 5 ani + în companie, ca mai târziu să aflu că au fost poftiți să plece“.
Ce cred angajații că se întâmplă cu adevărat în firmele lor
Una dintre întrebările incluse în sondaj a fost legată despre “adevăratul” motiv, ce cred angajații că se întâmplă în companiile în care lucrează. Redăm mai jos cele mai interesante răspunsuri:
- “Cred că e un mix, compania profită ca să mai scape de oameni cu potențial scăzut, dar și lipsa de proiecte influențează foarte mult”
- “Incompetența celor din management în a aduce proiecte noi. Nevoia de a raporta profit”
- “Proasta gestionare de resurse de către top management și oamenilor din vânzări”
- “Lipsa proiect din cauza cererii mai scăzute în această perioadă a serviciilor software plus scumpirea forței de muncă IT în România”
- “Firma e încă pe pierdere de la listarea pe NYSE, stock-ul a scazut de la ~70$ la ~20$, își muncesc toți angajații până la burnout pentru a ajunge la un quarter pe profit”
- “Nu mai vin proiecte din cauza tarifelor mari”
- “Restructurări și aduși indieni pe rolurile respective printr-un contract de servicii cu firma din India pe motiv că românii sunt prea scumpi”
- “AI, Covid, Război, creșterea taxelor în România și creșterea salariilor (au fost dați oameni afară și din alte țări)”
- “Adevăratul motiv e ca avem management incompetent și lipsit de viziune pe termen lung, preferă să dea afară oameni și să își distrugă goodwill-ul pentru niște creșteri iluzorii și vremelnice. Cine se mai angajează la ei când ciclul de downturn încetează și economia inevitabil își revine? Vor lua juniori naivi cu salarii mizere cel mai probabil, gonind oamenii cu experiență pe alte meleaguri, și iată că așa stagnăm ca hub de tech…”
- “Piața este în scădere, cerința prețurilor. Este ca rate cardul să fie cât mai jos, ceea ce poate duce la pierdere de proiecte”
- “Au angajat oameni în plus anii trecuți”
- “Planificare proastă a bugetului”
- “Clienții au reziliat contractele, au pierdut 1 client la care lucrau 25% din oameni “
- “Marjele de profit nu au ieșit cu plusul pe care îl voiau de la an la an”
- “Mai frecau și mentă și nu își mai permite compania să țină din ăștia”
IT-iștii sunt pesimiști asupra viitorului
Conform sondajului, lucrătorii din IT sunt mai degrabă pesimiști, 45% dintre aceștia considerând că le va fi greu celor concediați să-și găsească un alt job în perioada următoare, și doar 16% sunt încrezători că cei dați afară își vor găsi ușor de lucru.
De asemenea, IT-iștii români prevăd un viitor în care multinaționalele tech își vor restrânge activitatea în țara noastră – 48%, în timp ce 36% consideră că acestea vor continua să investească în piața locală.
Întrebați dacă valul de concedieri este influențat de eliminarea scutirii de impozit implementată la sfârșitul anului trecut de Guvern, doar 28% au răspuns afirmativ, 41% considerând că acțiunea Guvernului nu are legătură cu restructurările din IT-ul românesc.
Sondajul a fost realizat de Digital Business în perioada februarie – martie 2024, în mediul online, la care au participat 204 de respondenți. Redacția noastră a trimis solicitări către mai multe companii menționate în prezentul articol, pentru a răspunde la zvonurile referitoare la concedieri, însă nu am primit niciun răspuns până la data publicării.
Urmărește-ne și pe Google NEWS