Un startup danez ajută gratuit fermierii români să-și vândă produsele mai ușor în UE

Este vorba de Commoditrader.com, o platformă digitală de tranzacționare a produselor agricole, intrată astăzi pe piața din România. Noul marketplace ajută fermierii și alți jucători din sectorul agricol să comercializeze cereale și alte produse, dar și să-și organizeze singuri trasporturile către noi piețe din UE.

România are o pondere de 53.4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului său. Deși deține o treime din fermele din Uniunea Europeană, mult mai mult decât orice alt stat membru din UE, țara noastră are doar 4% din totalul producției agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza datelor din 2016. Exportul cu produse agricole în 2017 în UE a fost 9% din totalul exporturilor din România și 14.4% din țările din afara UE.

Platforma oferă posibilitatea de a compara prețuri și alți termeni contractuali, la nivel intern în Romania și peste granițe, mărind puterea de negociere a fermierilor și oferindu-le comercianților acces mai ușor la piață.

Cum funcționează platforma

Commoditrader are în spate un algoritm de transport care calculează transportul rezervabil pe toate anunturile, astfel încât, utilizatorii pot face comparații între mai multe locații ale depozitelor și pot obține acces la noi cumpărători și vânzători. Algoritmul dezvoltat de Commoditrader este disruptiv pentru piața tradițională de comerț cu produse agricole, datorită accesului neîngrădit și posibilității de a compara toți termenii care stau la baza unei decizii de vânzare sau de cumpărare în acest sector.

CITEȘTE ȘI Primul hotel dintr-un aeroport în România: lituanienii de la Apex deschid Hilton Garden Inn, o investiție de 19 mil euro!

Astfel, spun fondatorii, se creează o transparență mai mare, o înțelegere mai bună a pieței. Platforma oferă fermierului putere crescută de negociere și un acces mai ușor la piață pentru crescătorii de animale, producătorii de furaje și casele de comerț, care cumpară cereale, porumb și soia de la fermieri. Commoditrader poate fi folosită gratuit, scopul inițiatorilor este să sprijine fermierii și să le ofere instrumente mai bune în negocierea termenilor comerciali.

Commoditrader este ușor de accesat, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumpărător, vânzător sau ambele. Odată ce profilul este configurat, utilizatorul creează un anunț pentru a atrage atenția cumpărătorilor, respectiv vânzătorilor. Toate prețurile sunt listate pe platformă, inclusiv costul transportului. Utilizatorul poate alege propriul său furnizor de transport, iar platforma va calcula toate costurile logistice incluse sau poate rezerva transportul de pe platformă.

Dacă vânzătorul și cumpăratorul se decid asupra tranzacției, ei pot intra într-un contract din cadrul platformei, toate informațiile părților fiind disponibile înainte să intre în tranzacție.

România, prima piață din Europa de Est pentru Commoditrader

Commoditrader ApS a fost fondată în primăvara anului 2018 de Julie Koch Fahler și Ida Boesen și un grup de fermieri danezi cu ferme în Danemarca, Lituania și Rusia. După lansarea cu succes în Danemarca în urmă cu 4 luni, astăzi platforma grupează 15% dintre fermierii danezi. În Danemarca, acest segment de 15% al fermierilor produce 40% din producția de cereale a țării. Commoditrader va fi lansată în Europa de Est în urmatoarele luni, începând astăzi cu România.