Studenții și cercetătorii români pot acum să dezvolte și să simuleze programe cuantice pe propriile laptopuri – gratuit

Francezii de la Atos, cu birouri și în România, oferă acces gratuit la programul myQLM, prin care cercetătorii, studenții și developerii pot utiliza instrumente de quantum computing. Lansat în 2019 și rezervat inițial utilizatorilor Atos Quantum Learning Machine (Atos QLM), myQLM își propune să faciliteze accesul la simulări cuantice și să încurajeze inovația în calculul cuantic.

Permițând tuturor cercetătorilor, studenților și dezvoltatorilor din întreaga lume, inclusiv din România, să descarce și să utilizeze myQLM, Atos face un pas înainte în angajamentul său de a consolida comunitatea oamenilor pasionați de quantum computing. 

Studiu: cadrele medicale au nevoie imediată de competențe în domeniul Inteligenței Artificiale

Calculul cuantic are potențialul de a schimba lumea așa cum o cunoaștem prin stimularea progreselor în domeniul sănătății, sustenabilității mediului înconjurător, proceselor industriale sau finanțelor. Cursa actuală pentru dezvoltarea unui computer cuantic viabil din punct de vedere comercial a fost esențială pentru creșterea gradului de conștientizare a domeniului la nivel mondial, dar revoluția cuantică necesită mai mult decât componente hardware. Formarea studenților, profesorilor, inginerilor și cercetătorilor trebuie să fie stimulată pentru a deschide calea către apariția noilor limbaje de programare, algoritmi și instrumente – toate elementele esențiale în valorificarea adevăratei puteri a calculelor cuantice.

Folosind myQLM, oricine poate explora capacitățile de calcul cuantic, de la experimentarea programării cuantice, la lansarea de simulări de până la 20 de qubiți direct din propriul computer, sau chiar mai mari, pe Atos QLM.

myQLM vine cu un set complet de instrumente, respectiv:

  • Un ghid complet de utilizare și tutoriale, pentru a afla mai multe despre instrumentele și programarea cuantică;
  • Un forum de discuții în care utilizatorii pot pune întrebări, pot afla ultimele noutăți despre myQLM și comunitatea aferentă, pot aborda subiecte din domenii specifice, pot primi asistență din partea comunității sau pot descărca materiale de instruire;
  • Un proiect pe GitHub ce include un repository myqlm-contrib în care utilizatorii își pot prezenta și promova contribuțiile. Proiectul include, totodată, coduri sursă ale modulelor de interoperabilitate ale myQLM – Qiskit, Rigetti Forest, Cirq, ProjectQ – precum și simulatorul pyLinalg.

 



Urmărește-ne și pe Google NEWS