Studiu: chimicalele din cremele de soare ajung în sânge

Print Friendly, PDF & Email

Cercetatorii de la FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite) au publicat rezultatele unui studiu clinic restrâns conceput pentru a testa modul în care 4 dintre cele mai frecvente molecule fotoprotectoare disponibile pe piață se comportă după ce au fost pulverizate și aplicate pe piele. Rezultatele, publicate în JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane), arată că, în ciuda a ceea ce declară producătorii de soluții de protecție solară, substanțele chimice care blochează razele UV ajung în sânge. Totuși, clienții nu au motive de panică, deoarece nu există încă dovezi că moleculele acționează dăunător în interiorul corpului.

Toata lumea credea că, deoarece acestea sunt destinate pentru uz extern, pe suprafața pielii, cremele solare nu ar fi absorbite, dar ele sunt – Theresa Michele, Director FDA și co-autoare a studiului

Echipa ei a constatat că a durat doar câteva ore după aplicarea de protecție solară pentru ca substanțele chimice fotoprotectoare să se infiltreze în sânge și să ajungă la concentrații peste pragul toxicologic al FDA care declanșează testele de siguranță suplimentare.

Desfășurarea studiului

Cercetătorii au observat aceleași tipar în toți cei 24 de voluntari pe care i-au recrutat, 12 bărbați și 12 femei, cărora le-a fost repartizată aleatoriu una din cele patru produse de protecție solară disponibile în comerț: două sprayuri, o loțiune și o cremă. Participanții au aplicat soluțiile în conformitate cu recomandările de pe etichetă, de patru ori pe zi, timp de patru zile, pe o suprafață de până la 75% din corp (aproximativ suprafața de piele care nu este acoperită de costumul de baie).

Pentru cele patru zile de test și trei zile după aceea, cercetătorii au colectat sânge la câteva ore distanță, pentru a fi analizată prezența avobenzonei, oxibenzonei, octocrilenului și ecamsulei – în total 30 de probe. Ei au descoperit că, deși a durat doar câteva ore pentru ca substanțele chimice care blochează radiația UV să depășească limita FDA, pentru trei din cele patru soluții, aceste niveluri au rămas ridicate până la sfârșitul studiului – la trei zile după ce participanții au încetat să le mai aplice pe piele. Doar în cazul utilizatorilor de cremă solară concentrațiile au început să scadă mai devreme.

Concluzii

Faptul că aceste molecule de filtrare a soarelui pătrund în sistemul circulator nu înseamnă că aceste ingrediente sunt nesigure. Concluzia este că, deși dovezile sunt incontestabile că soarele provoacă cancer de piele, oamenii de știință știu mult prea puțin despre riscurile și beneficiile relative ale produselor chimice de protecție solară.

S-ar putea să nu fie nimic grav și asta ar fi minunat. Dar problema este că nu știm – Dr. Kanade Shinkai, Dermatologist Centrul Medical USFC, SUA și redactor șef JAMA

Articolul a apărut inițial în Wired.com



Urmărește-ne și pe Google NEWS