Symmetrica scumpește pavelele pe fondul creșterii prețurilor la energie și materii prime

Firma suceveană Symmetrica, cel mai mare producător de pavele şi borduri din România, anunță majorarea prețurilor la produsele din portofoliu cu un procent  de 20% în acest an. Scumpirile vin pe fondul majorărilor costurilor cu energia și materia primă. Cu toate acestea, compania este optimistă și estimează că valoarea business-ului, în acest an, va crește cu peste 25%.

Încă de anul trecut am asistat la un avans al prețurilor atât la materie primă, cât și la energie – până la 30% pentru agregatele minerale, cca. 10% pentru ciment și de peste 50% la energia electrică. Însă, începând cu noiembrie 2021 – ianuarie 2022, asistăm din nou la o creștere majoră a tarifelor la electricitate cu cca. 300%, la gaze naturale cu cca. 100%, dar și la o majorare puternică a prețului cimentului cu cca. 30%. În acest context, suntem nevoiți să răspundem provocărilor de business și să aliniem prețurile produselor noastre aplicând o majorare care să acopere cel puțin parțial creșterile tarifelor pentru utilități și materii prime – Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica

sebastian-bobu-director-executiv-symmetrica
Sebastian Bobu – Director Executiv Symmetrica

Bobu estimează că piața de profil va putea absorbi aceste majorări, fiind pe un trend ascendent. Astfel, pentru anul în curs, compania mizează pe un avans de minim 5% al segmentului, după ce în 2021 vânzările totale de pavele și borduri la nivelul pieței locale au ajuns la cca. 165 milioane de euro.

„Piața de prefabricate mici este susținută, acum, în special de proiectele rezidențiale, după ce ultima parte din 2021 a adus cu sine o scădere a fondurilor pentru proiectele de infrastructură. Astfel, cum pavelele și bordurile nu impactează semnificativ bugetul unui proiect rezidențial, considerăm că scumpirile aplicate de jucătorii din piața pe care activăm nu vor avea un impact negativ”, a mai spus Sebastian Bobu. 

În ceea ce privește proiectele publice, reprezentantul Symmetrica estimează că majorarea prețurilor prefabricatelor din beton va avea o influență destul de importantă în bugetele alocate, alături de celelalte produse ce au la bază materii prime precum agregatele minerale, bitumul și cimentul.    

Raportat la business-ul companiei, Sebastian Bobu mizează pe menținerea creșterii și în 2022, după ce anul trecut afacerile companiei s-au majorat cu peste 10%, la cca. 180 milioane de lei (cca. 36 milioane de euro). Astfel, pentru anul în curs, Symmetrica mizează pe un avans de peste 25% al cifrei de afaceri, o parte determinată de creșterile de prețuri și o parte de majorarea capacității totale de producție ca urmare a retehnologizării și deschiderii de noi fabirici. 

„În ultimii ani am investit masiv în educarea pieței de profil și suntem mândri să vedem o schimbare a comportamentului de consum al românilor. Aceștia pun mai mult accent pe calitate și design, dorindu-și o amenajare deosebită, în afara tiparelor. În acest context, suntem convinși că prețul nu mai este principalul criteriu de achiziție”, a încheiat Sebastian Bobu.