S-a inventat tricoul care nu trebuie spălat (atât de des)

A apărut un nou trend în modă: tricoul care nu trebuie spălat (nu atât de des, cel puțin).

Câteva startup-uri au creat haine pe care le speli abia după câteva săptămâni de purtare. Firma Unbound Merino a dezvoltat o țesătură din lână de merinos, din care produce tricouri, maieuri și bluze foarte rezistente, durabile și ultra ușoare. Și nici măcar nu sunt scumpe, un tricou costă 65 de dolari.

O altă companie, Pangaia, a creat un tricou (85$) din fibre de alge marine, tratate cu ulei de mentă pentru a menține tricourile mai proaspete între spălări. Brandul estimează că acest lucru ajută posesorul să economisească 3.000 de litri de apă pe perioada ciclului de viață a tricoului, comparativ cu unul obișnuit, din bumbac.

Americanii de la Wool & Prince au lansat o linie de articole vestimentare, inclusiv boxeri (42$) pentru bărbați, din lână, care nu trebuie spălate la fel de des precum cele din bumbac. Lâna este un material de 6 ori mai rezistent decât bumbacul și este un izolant natural, deci hainele din lână sunt mai potrivite pentru sezonul rece. Tricourile din fibre de lână pot fi purtate și vara, fiind un material prin care aerul trece mai ușor pentru a te răcori.

Toate aceste companii, și cred că sunt mai multe, dar din motive de spațiu și timp nu le-am inclus în articol, încearcă să vândă idea că este mult mai convenabil să nu fii nevoit să-ți speli hainele atât de des. Și cam au dreptate! Gândește-te că pleci într-un concediu de 2 săptămâni doar cu un rucsac în care ai pus 1 tricou, o pereche de pantaloni și 2 perechi de boxeri. E mult mai convenabil. Și mai salvezi și planeta pe deasupra: mașinile de spălat consumă 17% din totalul apei folosite într-o casă. Sunt studii care arată că 90% din hainele care ajung în mașina de spălat nu sunt suficient de murdare pentru a fi aruncate în coșul de rufe.

Citește și despre inițiativa Sentimente.ro de a ajuta câinii să-și găsească stăpân!

Timp de zeci de ani am fost bombardați cu mesaje și reclame în care ni se spunea că TREBUIE să ne spălăm hainele după fiecare utilizare. Industria de detergenți și produse de curățenie a pompat zeci de miliarde de dolari în campanii de marketing ca să ne facă să credem că nu suntem părinți buni dacă nu le spălăm copiilor tricourile în fiecare zi. Deci una dintre provocările acestor startup-uri care produc haine revoluționare este să convingă oamenii că nu o să se transforme în niște animale mirositoare dacă nu-și spală hainele zilnic.

Cât de des trebuie spălate diferite categorii de textile

  • Lenjeria de pat – cel puțin o dată la două spătămâni. Mai des dacă transpiri mult când dormi
  • Pijamalele – după 3-4 purtări. Dacă obișnuiești să faci duș înainte de somn, ceva mai rar
  • Prosoapele de baie – trebuie întinse și aerisite după fiecare folosire și spălate la mașină după 3-5 folosiri
  • Lenjeria intimă & șosetele – trebuie spălate după fiecare purtare
  • Sutienele – pot fi purtare de 2-3 ori înainte de a fi spălate
  • Tricourile & maieurile – trebuie spălate după fiecare purtare
  • Cămășile & pantalonii – pot fi purtate de câteva ori înainte de spălare, cu excepția cazului în care este foarte cald afară și transpiri
  • Blugii – pot fi purtați de regulă de 3-4 ori înainte de a fi spălați
  • Leggings & colanții – se spală după fiecare purtare
  • Costumele – cele din lână pot fi purtare de 3-4 ori, iar cele din material sintetic de până la 5 ori înainte de a fi spălate la curățători dry cleaning
  • Costumele de baie – se spală după fiecare purtare
  • Hainele pătate trebuie curățate local sau spălate total cât mai repede posibil


Urmărește-ne și pe Google NEWS