Trupa Metallica implicată într-un scandal privind vânzarea la suprapreț a biletelor la concerte

Print Friendly, PDF & Email

O convorbire telefonică înregistrată în secret dintre un consultant al trupei Metallica și un reprezentant al Live Nation, firmă care se ocupă cu promovarea de evenimente, a ajuns subiect de scandal în presa internațională.

Conversația a avut loc în februarie 2017, cu câteva zile înainte ca turnelul american al rockerilor de la Metallica să înceapă în Statele Unite. La discuție a mai participat și un al treilea promoter, cel care a și înregistrat conversația. Cei trei protagoniști au fost surprinși discutând despre vânzarea unor pachete de câte 4.400 de bilete/per concert către piețe secundare, cunoscute ca site-uri speculante.

Tony DiCioccio, consultantul celor de la Metallica, Bob Roux, președintele Live Nation pentru concertele din SUA și Vaughn Millette, promoter, au fost surprinși discutând procentele care le vor reveni din schema ce urma să dezamăgească milioane de fani Metallica. Afacerea ar fi privat fanii de posibilitatea de a cumpăra biletele prin canalele normale, la valoarea inițială.

Conform Billboard, publicația care a intrat în posesia convorbirii, trupa Metallica ar fi primit 40% din venituri, Live Nation 40%, DiCiccio 12% și Millette 8%. Tot Billboard notează și răspunsul celor de la Metallica care insistă că membrii formației nu știau de planurile lui DiCioccio, acesta ar fi acționat fără acordul lor.

Totuși, conform celor care au lucrat cu Metallica, DiCioccio este foarte apropiat de cei patru rockeri, fiind surprins mereu alături de ei. Drept dovadă, el este încă angajat de formație, chiar și după dezvăluirea făcută de Billboard, preluate ulterior de mai multe publicații importante din SUA.

Este foarte probabil ca membrii trupei să nu fi știut de aranjamentele orchestrate de DiCioccio, având în vedere că în 2016, într-un interviu pentru CTV News, James Hetfield blama astfel de practici:

Reporter CTV News: “Crezi că site-urile de vânzare de bilete ar trebuie să fie mai responsabile și să implementeze soluții tehnologice mai eficiente pentru a împiedica vânzarea en-gros a biletelor la concerte?”

Hetfield: “Tehnologia poate să ajute, desigur. […] Mi-e greu să cred că nu se pot face mai multe. Există, însă, și speculanți legali, ceea ce e frustrant. Ne surprinde să aflăm că am vândut 10.000 de bilete dintr-un foc, dar să vedem că ajung într-un singur loc… e intersant. Suntem conștinenți de fenomen și facem tot ce ne stă în putință. Până la urmă, fanii sunt înșelați, la fel și noi. Asta nu ar trebui să se întâmple.”

Speculanți și în România

Metallica concertează vara aceasta pe stadionul Arena Națională din București, pe 14 august. Biletele sunt vândute de Eventim.ro și IaBilet.ro, însă, la ora publicării acestui articol, mai sunt disponibile doar bilete din categoria Premium, la un preț de 910 lei.

Românii sunt și ei victimele speculanților, platforma OLX abundă de anunțuri de vânzare de bilete la suprapreț. În exemplul de mai jos, un astfel de bilet pe site-ul Eventim.ro se vindea la un preț de 395 lei, însă pe OLX se vinde cu 900 lei.Urmărește-ne și pe Google NEWS