Cum vrea Tudor Fornea, producător de muzică pop, să reinventeze piața de media & entertainment cu blockchain și cryptomonede

Tudor Fornea, fratele mai mic al solistului trupei K1 Radu Fornea și cântăreț de muzică pop la rândul său, anunță platforma Clapart “primul proiect românesc de inovație socială care aduce tehnologia blockchain și criptomonedele pe piața de media & entertainment, prin propunerea unui ecosistem descentralizat revoluționar, în care finanțarea, producția și aprecierea operei create devin o experiență comună pentru creatori și fani“. Lansarea efectivă a platformei este programată pentru toamna anului în curs.

Practic, Clapart permite utilizatorilor să investească în artiștii preferați în schimbul unor redevențe: de la muzicieni la actori și programatori, artiști vizuali, scriitori și poeți, gameri sau designeri, influenceri și creatori de NFT-uri. Aceștia vor avea posibilitatea să își lanseze noile proiecte pentru susținere publică, cu obiectivul de a își produce singuri operele și de a deține controlul deplin asupra expresiei lor artistice.

Conform reprezentanților Clapart, “pe baza unui protocol unic Royalty Share Token (RST), creatorii de conținut artistic pot folosi propriul token prin intermediul căruia le este practic finanțată opera de către comunitatea de fani. Toți cei care au investit vor beneficia în mod automat de redevențe, sume provenite din drepturile de autor aferente operei, distribuite sub formă de criptomonede, în moneda nativă platformei”.

Ideea CLAPART a venit pe baza experienței mele de artist și producător, dar și ca fan al unor artiști extraordinari pe care îi apreciez. Am încercat să înțeleg de ce creatorii, indiferent de arta în care se manifestă creația lor, nu ar putea să se adreseze direct fanilor ca să fie susținuți de către aceștia pentru a-și lansa și promova opera. Și, pentru că nu am găsit niciun motiv valid – altul decât că nu s-a mai făcut, mi-am dat seama că ideea acestui parteneriat dintre creatori și fani este mai degrabă un vis împlinit al tuturor celor din această industrie. Sunt convins că relația dintre creatori și fani așa cum o știm azi nu va mai fi la fel niciodată și mulțumesc echipei mele, artiștilor deja confirmați și investitorilor care au susținut acest proiect până acum. CLAPART este proiectul vieții mele și sunt extrem de bucuros că îl pot împărtași de azi cu publicul larg”, a declarat Tudor Fornea, CEO CLAPART, în comunicatul de presă remis cu ocazia lansării platformei.

Platforma a fost evaluată aparent la 50 milioane de dolari, după “încheierea unei runde private de finanțare (seed round) la care au participat business angels din România și un fond de investiții internațional”. Pe data de 1 iunie, Clapart deschide prima rundă de finanțare publică adresată cu precădere publicului din România.

Din punct de vedere tehnic, platforma folosește tehnologia blockchain, fiind construită pe Binance Smart Chain (BSC), în baza unui parteneriat cu Beyond Entreprizes, companie americannă de servicii integrate adresate proiectelor blockchain.