Țările din UE aveau 8.9 mil de angajați în IT în 2018, cu 40% mai mult decât în 2008
În 2018, circa 8,9 milioane de profesioniști au lucrat ca specialiști în domeniul IT&C în Uniunea Europeană – ceea ce reprezintă peste 3,9% din forța totală de muncă din țările participante la cel mai recent studiu realizat de Codecool, un startup de educație în IT lansat în România în toamna acestui an.
Acest lucru înseamnă că, în numai 10 ani, numărul de specialiști IT&C din Europa a crescut cu mai mult de 40%. Țările din Europa Occidentală au cea mai mare rată de angajați IT, însă majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est, precum Cehia, Slovenia și Ungaria deja depășesc sau se apropie de media europeană.
Reprezentanții Codecool estimează că piaţa de IT din România are nevoie anual de 21.000 de programatori, însă din facultăţile de specialitate ies doar 7.000 de absolvenţi. Țara noastră va avea 140.000 de IT-iști în 2020, conform datelor Codecool.
În timp ce extinderea ocupării forței de muncă în domeniul IT dovedește că Europa ține pasul cu liga mondială, cererea de competențe în domeniul digital continuă să crească într-un ritm alert. În 2020, se preconizează că piața europeană a muncii va înregistra un deficit de peste 670.000 de profesioniști IT.
CITEȘTE ȘI Ce reacții au avut cadrele didactice după câștigarea burselor de 5.000 euro oferite de ANIS
Numărul de respondenți care susțin că au întâmpinat dificultăți în angajarea de forță de muncă digitală în Europa Centrală și de Est continuă să crească, Ungaria depășind media (60%), însă nici România (45%) sau Polonia (37%) nu stau prea bine la acest capitol.
Salariile IT-știlor români au crescut cu 11.5% pe an
Ca urmare a creșterii constante a cererii de pe piață, salariile din domeniul IT sunt extrem de competitive pe tot globul. Cu toate acestea, câștigurile depind fundamental de factori precum țară, sex, vârstă, nivel de educație și tipul de job. Salariile sunt de asemenea mai ridicate în cadrul companiilor mari, iar freelancerii tind să câștige mai mult decât angajații din firme.
Concret, în România, salariile în domeniul IT au crescut cu o rată anuală compusă de 11,53%. În Ungaria, conform ultimului sondaj al companiei Hays, salariile inginerilor de software de pe posturile de junior sunt de aproximativ 1672 de euro în medie, crescând exponențial cu experiența dobândită. Profesioniștii din domeniul IT din Polonia pot fi la fel de mulțumiți, întrucât câștigă de două ori mai mult decât angajații din industria construcțiilor și din sectorul de afaceri, având un salariu mediu de 1914 euro.
După cum arată statisticile, Europa este în continuare împărțită în două în ceea ce privește nivelul salariilor în domeniul IT. În același timp, creșterea salariilor în Estul Europei este cu mult peste nivelul inflației ceea ce înseamnă o mărire reală a salariului de peste două ori mai mare decât rata din Europa de Vest. Industria IT a crescut recent în Europa de Est cu 7%, datorită cererii semnificative pentru serviciile IT tradiționale din Europa Occidentală și din SUA.
Competențe, educație, școli de programare
În ceea ce privește nevoia de a forma profesioniști calificați în domeniul IT în număr cât mai mare, aproape toată Europa se confruntă cu aceleași provocări. Educația și formarea axate pe competențe devin din ce în ce mai importante deoarece un număr considerabil de posturi noi în zona IT necesită cunoștințe de management și comunicare, precum și cunoștințe lingvistice și experiență în managementul de proiect din diferite industrii, pe lângă cunoștințelele de programare.
Potrivit Eurostat, mai mult de două treimi din totalul specialiștilor IT au finalizat un nivel terțiar (ceea ce înseamnă clasificarea internațională standard în domeniul educației) al studiilor în Uniunea Europeană, care oferă cunoștințe aprofundate, în timp ce programa este mai puțin flexibilă și orientată către practică.
Abordarea generală față de profesiile din domeniul IT s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Pe măsură ce nivelul salariului mediu crește anual, domeniul IT devine din ce în ce mai atractiv pentru angajații de pe piețe diferite, ceea ce duce la un număr tot mai mare al reconversiilor profesionale. Acești nou intrați pe piața de IT sunt mai mult decât capabili să aducă în ecuație toate abilitățile de comunicare menționate mai sus, însă este necesară deținerea cel puțin la nivel de începător a abilităților de programare. În acest punct intră în acțiune sectorul privat, acesta putând ajuta la ocuparea posturilor vacante cu candidați proaspăt pregătiți, ce pot fi modelați în continuare conform abilităților și cunoștințelor specifice companiei – Balázs Vinnai, fondator Codecool
Codecool este o școală de codare cu 5 campusuri în Ungaria, Polonia și România, 50 de parteneri corporate și 500 de absolvenți anual. Studenții Codecool învață limbaje de programare de bază ca .NET, Java și Javascript, GIT, diverse baze de date și metode de dezvoltare agile software precum SCRUM, devenind junior full stack developer la finalul perioadei de studiu.
photo: givingcompass.org
Urmărește-ne și pe Google NEWS