UE vrea ca aplicațiile de monitorizare a noului coronavirus să fie coordonate la nivelul uniunii

Print Friendly, PDF & Email

Uniunea Europeană insistă ca toate aplicațiile care monitorizează răspândirea coronaviruslui să fie coordonate la nivelul întregului bloc UE, iar până pe 15 aprilie proiectul ar trebui să fie deja semnat. Guvernele sunt îndemnate să se pună de acord “urgent” pentru a dezvolta standarde comune în utilizarea tehnologiilor de monitorizare a virusului pentru toate cele 27 de state, conform proiectului de recomandări ale UE obținut de Bloomberg.

CITEȘTE ȘI Parlamentul European rulează SAP S/4HANA. Contract de 68 mil EURO

Proiectul consultat de publicația americană propune două măsuri: aplicațiile sunt dezvoltate pentru a fi interoperabile, ori va fi dezvoltată o singură aplicație ce va fi folosită la nivelul Uniunii Europene.

Singurul obstacol în realizarea acetui proiect ar putea fi regulamentul GDPR. Deja guvernele au forțat la maxim limitele regulamentului de protecție a datelor în eforturile de a combate răspândirea coronavirusului. Nu doar în România operatorii telecom au fost de acord să furnizeze autorităților date despre locul unde se află utilizatorii.

VEZI ȘI Aplicația de comunicare cu angajații pe timp de criză disponibilă gratuit pentru companiile românești

Criza cauzată de pandemia de COVID-19 ar putea fi o scuză pentru o supraveghere in masă a cetățenilor și de reinstaurare a totalitarismului în țări aparent democratice, avertizează experții. Guvernul israelian a autorizat instrumente avansate de supraveghere și monitorizare digitale pentru a fi folosite în monitorizarea propriilor cetățeni, fără ordin judecătoresc, în efortul de a identifica purtătorii coronavirusului.

China și Rusia sunt alte două exemple de state care și-a extins măsurile de supraveghere și au limitat drepturile cetățenilor în moduri care nu sunt justificate din motive de sănătate publică. Dar avem un exemplu mult mai aproape de noi, în Ungaria, unde premierul Orban testează limitele UE și ale propriilor cetățeni prin puterile pe care și le-a acordat sub pretextul stării de urgență.

 Urmărește-ne și pe Google NEWS

One Reply to “UE vrea ca aplicațiile de monitorizare a noului coronavirus să fie coordonate la nivelul uniunii”

Comments are closed.