UE: Aplicațiile de monitorizare Covid-19 trebuie sa fie interoperabile

În aprilie Uniunea Europeană lansa obligativitatea ca toate aplicațiile de monitorizare a răspândirii virusului Covid-19 să fie coordonate la nivelul întregului bloc UE. Ieri, 16 iunie, Comisia Europeană a stabilit cadrul în care acestea pot funcționa, un set de specificații tehnice care vor permite schimbul de date între aplicațiile naționale de monitorizare a contactelor (contact tracing) – atât timp cât este utilizată o abordare descentralizată.

Astfel de aplicații de contact tracing folosesc tehnologia Bluetooth, pentru a repera indivizii care s-au aflat în contact cu o persoană testată pozitiv cu Covid-19. În prezent, aplicațiile dezvoltate de diverse țări europene nu funcționează atunci când utilizatorul călătorește în alte state din blocul UE, însă noile soluții tehnice vor rezolva acest aspect.

Dashboard Covid-19, panou monitorizare coronavirus, oferit gratuit de SAS

Pe măsură ce țările încep să ridice restricțiile de călătorie, pregătindu-se pentru noul val de turiști din sezonul călduros, aceste aplicații pot fi folositoare. Datorită noilor specificații de interoperabilitate, utilizatorii nu vor trebui să descarce o aplicație nouă pentru fiecare țară în care intră.

Potrivit Comisiei Europene, schimbul de date va fi realizat într-un mod în care utilizatorul nu poate fi identificat după informațiile personale. Datele de geolocație nu vor fi folosite, Comisia urmând să creeze un serviciu gateway prin care datele vor putea fi partajate între aplicații și servere pentru a minimiza volumul de informații transmise și consumul de date mobile.

Mai multe țări europene au lansat aplicații de monitorizare, iar majoritatea sunt descecntralizate, ceea ce înseamnă că procesul de identificare a utilizatorilor infectați se întâmplă pe dispozitive, nu într-un server centralizat. O abordare descentralizată ajută la o protecție mai bună a identităților utilizatorilor și a fost adoptată de țări precum Germania, Italia și Elveția. Franța și Anglia au optat pentru varianta centralizată, deci aplicațiile din aceste țări nu vor fi interoperabile.

Image by Gerd Altmann Pixabay.com

One Reply to “UE: Aplicațiile de monitorizare Covid-19 trebuie sa fie interoperabile”

Comments are closed.