Viitor IT-ist, promotor al plaiurilor mioritice și electromobilității

Adam Suma este un tânăr român, student la Informatică în cadrul unei universități prestigioase din Elveția, cu care am avut plăcerea să discutăm despre inițiativa sa recentă de promovare a României în rândul studenților străini.

Viitor IT-ist, promotor al plaiurilor mioritice și electromobilității
Adam Suma alături de colegii săi de la ETH Zurich

Adam și-a descoperit de curând o nouă pasiune – organizarea de excursii. Pe lângă pregătirea pentru a deveni antreprenor în domeniul tech și diversele sale interese, precum chitara, fotbalul și sporturile de iarnă, tânărul a ales să devină promotorul României pentru colegii săi străini și să îi plimbe pe plaiurile mioritice cu mijloace de transport cât mai prietenoase cu mediul.

În toamna anului trecut, proaspătul student la Informatică în Zurich, alături de colegi din diverse țări – de la SUA, Germania, Italia, până la China sau Republica Dominicană –  au format un grup dornic să învețe și în același timp să se distreze, să călătorească și să viziteze cât mai multe obiective turistice. Ideea de a-și aduce noii prieteni în România nu a întârziat să apară, iar în iunie anul acesta și-au pus deja planul în aplicare, cu gândul la o nouă aventură și bucuria de a explora o țară mai puțin vizitată din Europa. „Nimeni nu mai fusese în România, iar aproape toți erau din țări diferite. Mi-au spus că cei de la control, din aeroport, au fost foarte suspiciosi întrucât nu înțelegeau de ce toți acești tineri, din țări atât de diverse, ar veni la Timișoara”, povestește, amuzat, Adam Suma.

Cei opt tineri au petrecut două zile acasă la gazda lor, în Timișoara, apoi au plecat într-o excursie cu două mașini electrice Nissan Leaf (40kWh) puse la dispoziție de LEKTRI.CO, producător român de soluții de încărcare pentru vehicule electrice, plimbându-se prin orașe precum Făget, Deva, Făgăraș, Viscri, Bran, Brașov și oprindu-se în București.

Au poposit o noapte la Viscri, care s-a dovedit a fi locația preferată a vizitatorilor, fiind o experiență complet nouă pentru tineri obișnuiți cu dinamica orașelor mari: “Viscri is just super beautiful”, spune colegul din Germania. Adam continuă “am reușit să ne plimbăm pe dealurile înconjurătoare și să ne transpunem în timp prin vizitarea bisericii fortificate. A fost o experiență foarte frumoasă și relaxantă, completată de mancarea tradițională excepțională. Ne dorim să continuăm anul viitor cu o experiență similară probabil în Croația sau în Alpi”, precizează Suma.

Electromobilitatea în România, o provocare

În total, grupul a parcurs cu cele două mașini electrice aproximativ 760 km și a oprit la 7 stații de încărcare. Electromobilitatea reprezintă un alt domeniu de interes pentru Adam Suma, fiind o ramură de business a afacerilor familiei sale. Business-ul LEKTRI.CO, care se ocupă de comercializarea încărcătoarelor electrice de circa cinci ani, este unul dintre cele mai mari nume din domeniu, pe plan național și interațional.

Comparând România cu noua țară care în care locuiește și învață, Adam Suma menționează că „electromobilitatea joacă un rol foarte important în Elveția”, având o rată de adopție în creștere fulminantă, mai ales în ultimii ani, timp în care țara sa natală se lovește încă de numeroase provocări, de la infrastructura slabă, durata foarte mare de încărcare, din motive de congestie, până la aplicații nefuncționale. 

Deși s-a confruntat cu anumite lipsuri în ceea ce privește modalitatea de transport aleasă, tânărul ține să precizeze că țara sa are multe de oferit, iar excursia a fost una foarte reușită. „Toți colegii s-au simțit bine și cred că vom ține minte ce fain a fost cu mașina prin România”, concluzionează acesta.



Urmărește-ne și pe Google NEWS