Volvo Vera: Suedezii se bat cu americanii pe o piață încă neexistentă a camioanelor electrice autonome

UPDATE: Volvo Vera s-a apucat deja de treabă. Prima misiune: să transporte containere cu marfă între centrul logisitic al celor de la DFDS și portul Gothenburg, din Suedia, pe un traseu predefinit. Vehiculele vor circula cu o viteză maximă de 40km/oră și vor fi monitorizate de la distanță de un operator uman. Vezi mai jos:


Volvo a prezentat la începutul lunii septembrie un nou concept de camion electric autonom care nu include cabină pentru șofer. Volvo VERA, așa cum l-au numit suedezii – al doilea cel mai mare producător de camioane din lume – are o autonomie de 300 de km și este încă în stadiul de prototip, reprezentanții companiei nespecificând o dată sigură pentru lansarea pe piață.

Volvo Vera va fi controlat și monitorizat printr-un sistem în cloud, iar suedezii vor ca “ea” să-și înceapă cariera în porturi și parcuri logistice mari, unde poate contribui la eficientizarea fluxului de mărfuri, eliminând stocarea excesivă și mărind productivitatea. Camionul celor de la Volvo a fost conceput să fie conectat la orice tip de remorcă și poate tracta până la 32 de tone. Totuși, chiar dacă nu are șofer care trebuie să respecte anumite ore de odihnă, Vera tot este nevoită să tragă pe dreapta pentru reîncărcarea bateriilor, care poate dura pâna la 10 ore.

Cu toate că, cel puțin în teorie, vehiculele autonome sunt concepute pentru a prelua sarcini repetitive și a oferi un mod sustenabil, sigur și curat de a transporta mărfuri, nu toată lumea este încântată. Asociații și sindicate ale șoferilor de camioane din SUA susțin că introducerea de vehicule autonome ar reprezenta pierderea a milioane de locuri de muncă, demarând în acest sens o campanie împotriva inițiativelor legislative care ar susține lansarea de astfel de vehicule.

VEZI ȘI Cum arată Audi RS Q8, suv-ul de 600CP

Spre deosebire de Volvo Vera, camionul lui Musk promite o autonomie mai mare a bateriilor, dar nu renunță la șofer

SEMI – camionul electric prezentat de Elon Musk în toamna anului trecut – este, spre deosebire de Volvo Vera, un vehicul semi-autonom. Asta înseamnă că mașina nu se va conduce singură, dar va fi echipată cu senzori și camere video cuplate la computerul camionului pentru a monitoriza traficul, ajutându-l pe șofer să conducă în siguranță. Funcția de auto-pilot dezvoltată de inginerii de la Tesla ajută camionul să rămână pe banda de mers, îl avertizează pe șofer de eventualele pericole și poate chiar frâna în locul lui, dacă intervine o situație iminentă de coliziune. Musk promite o autonomie între 500 și 800 de km pentru bateriile camionului Semi și plănuiește să înceapă producția în ̶2̶0̶1̶9̶  2021 (UPDATE: Tesla a anunțat o nouă întârziere în livrarea camioanelor SEMI)

Americanii de la Uber, care anunțaseră și ei că lucrează la lansarea unor camioane autonome, au declarat în iulie anul trecut că renunță la plan pentru a se concentra pe dezvoltarea acestei tehnologii exclusiv pentru autoturisme.

De unde cumperi stații de încărcare mașini electrice pentru acasă



Urmărește-ne și pe Google NEWS