Ziua Internațională a Cărții pentru Copii la editura Didactica Publishing House: top cărți-reper în dezvoltarea copiilor

Poveștile cu și despre emoții, cele care vorbesc despre curaj, încredere și empatie, alături de enciclopedii adaptate pe nivel de dezvoltare cognitivă se află în topul preferințelor părinților și copiilor, arată o analiză a editurii Didactica Publishing House realizată cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, care se sărbătorește anual pe 2 aprilie.

Printre cei mai apreciați autori și ilustratori români de către micii cititori se află Ioana Chicet-Macoveiciuc, Simona Epure, Adriana Mitu, Monica Mereuță, Ion – Ovidiu Pânișoară, Diana Mihăilă, Lavinia Trifan sau Diana Tivu. Cu o parte dintre aceștia, cititorii se pot întâlni online în acest weekend, la Festivalul de Lectură și Joacă organizat de editură. 

Peste 70% dintre cei care comandă cărți de la Didactica Publishing House includ în coșul de cumpărături o carte despre emoții sau despre valori fundamentale, arată datele editurii. De asemenea, aproximativ jumătate dintre comenzi conțin o carte non-fiction, cum ar fi enciclopediile, cărțile de știință sau biografiile, în timp ce o treime comandă cel puțin un titlu din categoria Parenting. 

“Mai ales ultimii trei ani au arătat o creștere a interesului cititorilor pentru cărți și jocuri cu o importantă componentă educațională, abordată într-o manieră mai puțin tradițională. De la elemente din geografia României, despre care cei mici afla prin intermediul a două personaje foarte iubite – Ema și Eric – până la jocuri care îmbină partea educațională cu cea creativă, cum este cazul jocurilor din seria Clubul Inginerilor, acestea reprezintă pentru copii metode distractive de a învăța. Ne bucurăm să vedem un interes crescut și spre zona poveștilor din segmentul educației pentru mediu, pe care l-am dezvoltat în ultimul an, în timp ce gestionarea emoțiilor se află în continuare în topul intereselor părinților”, a precizat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House. 

“Avem nevoie de cărți la fel cum avem nevoie de prieteni, de nou și de pauze. Am putea trăi fără ele, dar viața ar fi mai posacă. Cartea e hrană pentru creier, antrenament pentru viață, spațiu sigur de explorare și prilej de conectare. Cunosc mulți copii care cresc cu cărți. Îi văd generoși, curioși, dornici să afle mai mult. E important să facem cu toții eforturi pentru ca toți copiii să aibă acces la carte”, spune Ioana Chicet-Macoveiciuc, autor al seriei Ema și Eric, colecția cu cele mai multe titluri best-seller. 

Top 10 cărți pentru copii (general) 

  1. Iubim să călătorim: Ema și Eric descoperă România – Ioana Chicet-Macoveiciuc 
  2. Iubirea – Corinne Averiss
  3. Te iubesc orice ai face – Ioana Chicet-Macoveiciuc 
  4. Cum să prinzi curaj – Steff Wade
  5. Milo și domnul Trebuie – Monica Mereuță 
  6. Șoricelul Fursec și un prieten minunat – Simona Epure
  7. Fii tu însuți! – Peter H. Reynolds
  8. Doamna Pufin, cea mai bună arhitectă – Kimberly Andrews
  9. Fiecare copil este o comoară – Andrea Schutze
  10. Luna și pădurea magică – Usch Luhn

Top 10 cărți cu și despre emoții 

  1. Ce, cum și de ce simt? Ema și Eric descoperă emoțiile – Ioana Chicet-Macoveiciuc
  2. Max nu se teme de întuneric – Christian Tielmann 
  3. Vreau să știu: ce și cum simt – Pierre Winters, Eline van Lindenhuizen
  4. Cartea emoțiilor mele – Bucuria
  5. Emoțiile lui Noni – Sunt plin de energie! – Aurélie Chien Chow Chine
  6. Emoțiile lui Noni – Pot să mă concentrez! – Aurélie Chien Chow Chine
  7. Emoțiile de la teorie la poezie, vol 2 – Ion-Ovidiu Pânișoară
  8. Ștefan și puiul de tremurici – o poveste amuzantă despre frici – Adriana Mitu
  9. Te rog, mulțumesc, te iubesc: Ema și Eric învață bunele maniere – Ioana Chicet-Macoveiciuc 
  10. Eu pot să fac! – Stéphanie Couturier; Églantine Ceulemans

Cărțile au devenit resurse importante și în procesul educațional, unde a crescut în ultimii ani interesul pentru titluri și resurse formale și non-formale care ajută la consolidarea noțiunilor predate la clasă.

“Cărțile sunt instrumente educaționale capabile să îi extindă elevului cunoștințele despre lume, despre sine, sprijin în a-și dezvolta propriile opinii, modul de a gândi și de a acționa în viață. Cărțile sunt sprijin în predarea tuturor disciplinelor. Prin intermediul lecturii pot fi abordate în mod atractiv teme de educație ecologică, educație civică, descoperirea unor părți de vorbire, a unor termeni sau numere magice. Rolul cadrului didactic este acela de a găsi cartea potrivită fiecărui copil, astfel încât lectura să devină obișnuință”, a precizat Alisa Moraru, cadru didactic.

Top 10 cărți și jocuri educaționale (non-fiction) 

  1. 100 de activități de stimulare a celor mici – Véronique Conraud,  Christel Mehnana
  2. Marea carte cu întrebări – Yuval Zommer
  3. 100 de activități pentru înțelegerea emoțiilor copilului tău – Gilles Diederichs
  4. Clubul Inginerilor: Robotica – Rob Colson, Eric Smith
  5. Cutia mea cu emoții
  6. Hai să calculăm: 8 jocuri pentru exersarea calculelor mentale – Claudio CRIP Ripamonti
  7. Marea carte a jocurilor cu exploratori – Francesca Rosst
  8. Cartea matematicii – Clive Gifford
  9. Șah pentru începători – Mihaela Miu 
  10. 50 de jocuri de jucat în mașină 
  11. Pedagogia Montessori – înțelegere, aplicare și experimentare – Eva Schumacher

Top 10 cărți parenting 

  1. Micul dicționar ilustrat al crizelor copilului – Anne-Claire Kleindienst
  2. Cum să crești un cititor – Pamela Paul, Maria Russo
  3. Montessori de la naștere la 3 ani – Charlotte Poussin
  4. Creierul copiilor pe înțelesul părinților – Alvaro Bilbao 
  5. 100 de activități cu tata – Gilles Diederichs
  6. Cum să înțeleg emoțiile copilului meu – Robert Zuili 
  7. Lăsați copiii să se joace – Pasi Sahlberg, William Doyle
  8. Fără țipete către copii – Anne Faujour, Elise Fournier și Isabelle Calmels 
  9. 100 de greșeli ale părinților în educația copiilor: Sfaturi și soluții – Olga Mahovskaya
  10. 1,2,3 Încep educația pozitivă: De ce funcționează, cum și pentru cine – Veronique Maciejak

Micul dicționar ilustrat al crizelor copilului e scrisă de un psiholog clinician și specialist în educație pozitivă, care are și multa experiență în rolul de părinte. Ce aduce acest dicționar? Claritate, normalizare, exerciții practice, perspectiva încurajatoare, o invitație la a vedea copiii ceea ce sunt – copii în plina dezvoltare și o invitație la a ne uita la noi adulții și a vedea ce “activează” copiii în noi. Am admirat mult faptul că nu vine deloc cu ideea de “rețetă” și de “adevăr absolut”. Lăsați copiii să se joace! o recomand cu caldură și mi-ar plăcea mult să ajungă în mâinile fiecărui educator care aduce la cunoștință unui alt adult cum un copil nu stă pe scaun, nu este atent, nu face ce i se spune! Toate se învață. În mișcare. Și apoi pe scaun. Și mai ales prin joc. Și la început cu ajutorul cuiva. Apoi copiii se pot juca singuri! Nu există joc greșit! Există joc nefuncțional, dar aici intrăm în alt spectru, recomandă Monica Mereuță, psihoterapeut și autor al cărții Milo și Domnul Trebuie.  

De Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, editura Didactica Publishing House a pregătit un Festival de Lectură și Joacă. Aflat la a patra ediție, evenimentul ce se desfășoară online în perioada 1-2 aprilie va găzdui un maraton de lectură, dar și activități distractive pentru copii, cum ar fi ateliere de ilustrație, discuții cu personajele preferate – cu suportul autorilor -, alături de recomandări despre ce pot face părinții – și adulții, în general – pentru a-i apropia pe copii de lectură. Puteți urmări evenimentele din cadrul Festivalului de Lectură și Joacă aici. De asemenea, editura a pregătit cu această ocazie și reduceri de până la -70% la peste 2000 de titluri din portofoliu. Acestea sunt disponibile aici.

Topurile menționate au fost realizate în urma analizei vânzărilor prin site-ul https:// edituradph.ro în perioada septembrie 2022 – februarie 2023.



Urmărește-ne și pe Google NEWS